dc.contributor.authorΧατζηγάκης, Αλέξανδρος Κ.
dc.coverage.spatialΤρίκαλα
dc.titleΣτο χωριό υπάρχει παράδοση που αναφέρει, οτι η Αγία Κυριακή, αγίασε στη σπηλιά π' ανοίγεται στο στεφάνι Τσιούμα, λίγο πιό πάνω απ' το Μοναστήρι. Λένε πως στα παλιά χρόνια, οι χωριανοί βλέπανε ταχτικά πάνω στη σπηλιά να καίει ένα καντήλι. Από τότες όμως, που η Κυριακή αγίασε, το φως του καντηλιού έπαψε να φαίνεται και μονάχα κάθε παραμονή της γιορτής της Αγίας ξανανάβει. (Μοναστήρι = Το μοναστήρι ειταν καταγραμμένο στο Πατριαρχείο στην Πόλη, ώς μέγα Μοναστήρι. Είχε χίλια γίδια και σαράντα καλογέρους. Το 1943 πυρπολήθηκε απ' τους Γερμανούς. Ύστερα από την αποχώρηση των εμπρηστών, οι Γρεβενοσελίτες ξαναπήγανε στο μοναστήρι κι έκπληχτοι αντικρύσανε τη λειψανοθήκη να στέκει ανέπαφη πάνω στην Αγία Τράπεζα. Για τη θαυματουργό δύναμη της Αγίας, η παράδοση αναφέρει οτι μια τρελλή γυναίκα, δεμένη με χοντρές αλυσσίδες έφυγε ένα βράδυ απ' το κελλί του μοναστηριού κι' ανέβηκε στη σπηλιά όπου αγίασε η Αγία. Την άλλη μέρα, η τρελλή γιατρεμένη κατέβηκε το δύσβατο στεφάνι. Άλλος τρελλός που δενόταν καθέ βράδυ με τις αλυσσίδες, την άλλη μέρα βρισκόταν λυτός. Τον έλυνε τη νύχτα, καθώς λένε, η Αγία. Κι' αυτός γίνηκε καλά. Οι παραδόσεις που υπάρχουν διάχυτες στα χωριά αναφέρουν ακόμα πως πολλοί άλλοι, που προσφεύγανε στη χάρη της Αγίας,απ' τα γύρω και μακρινά χωριά, γινήκανε εντελώς καλά).
dc.relation.sourceΑλεξ. Κ. Χατζηγάκη, Παραδόσεις τ' Ασπροποτάμου, Τρίκαλα, 1948, σελ. 65, αρ. 135
dc.relation.sourceindexΠαραδόσεις τ' Ασπροποτάμου