dc.contributor.authorΑγερίδης, Χρίστος
dc.coverage.spatialΚοζάνη, Εορδαία, Βλάστη
dc.titleΤην ημέρα αυτήν όλοι οι κάτοικοι του χωριού εκκλησιάζονται εις τον ομόνυμον Ναόν. Πλήθος κόσμου και εκ των γειτονικών χωριών επισκέπτονται τον Ναόν και παρακολουθούν την θείαν λειτουργίαν, μετά το πέρας της οποίας άπαντες οι εκκλησιασθέντες μεταβαίνουν έμπροσθεν της οικίας Θεμελή όπου τοποθετούν επί υπαρχούσης προθήκης την εικόνα του Αγίου και τελείται Αγιασμός. Τούτο γίνεται διότι προ πολλών ετών εις την τοποθεσίαν “Πικριβένικος” υπήρχεν μικρό χωρίον, το οποίο και καταστράφη άγνωστον όμως πως, οι δε κάτοικοι τούτου μετήκησαν εις Βλάστην. Η εικόνα του Αγίου Μάρκου, την οποίαν εγκατέλειψεν εις το καταστραφέν χωριόν των έφευγε και ήρχετο μόνη της εις Βλάστην, εστέκετο δε έμπροσθεν της οικίας Θεμελή ένθα σήμερον η αγία Πρόθεσις. Επειδή εις το σημείον τούτο δεν υπήρχε κατάλληλον οικόπεδο, οι κάτοικοι απεφάσισαν και έκτισαν εκκλησίαν εις άλλην τοποθεσίαν με την επωνυμίαν Άγιος Μάρκος, εις την οποίαν και μετέφερον την εικόνα του Αγίου.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2502, σελ. 106, Χρίστου Αγερίδου, Χωρία περιοχής Εορδαίας Κοζάνης, (Βλάστη Εορδαίας), 1962
dc.subject.legendtitleΕορτή του Αγίου Μάρκου
dc.coverage.geoname735562/Κοζάνη, Εορδαία, Βλάστη