dc.contributor.authorΣπανός, Χαράλαμπος Ν.
dc.coverage.spatialΙκαρία
dc.titleΕις ένα κύλωμα ενός βράχου Ν. Δ. Του χωριου Πηγής ευρέθη υπό κηνυγού το λείψανο της αγίας Θεοκτίστης της Λεσβίας. Εκεί εκτίσθη μικρά εκκλησούλα που την λένε Θεοσκέπαστη. Δυτικά αυτής εκτίσθη μεγάλη εκκλησία περί το 1648 που σώζεται μέχρι σήμερον με διάφορες εικονογραφίες. Εορτάζει την 9ην Νοεμβρίου και κατ' έτος άλλοτε γινότανε μεγάλη πανήγυρις. Η εκκλησία αυτή επροικοδοτήθη με κτήματα από τους κατοίκους της περιφέρειας και έγινε έκτοτε μεγάλο μοναστήρι. Οι καθηγούμενοι της μονής ταύτης έκαναν τον διδ/λον και ιδίως ι Λεόντιος Τσαχάς εις τον οποίον εμαθήτευσε και ο Χ, Γ. Σπανός. Όλη δε αυτή η ωραιοτάτη και πευκόφυτος περιοχή λέγεται Αγιά.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2272, σελ. 214, Χαραλ. Ν. Σπανού, Ικαρία, 1955
dc.coverage.geoname261804/Ικαρία