dc.contributor.authorΚυβερνήτου, Χρυστάλλας Μ.
dc.titleΝοτιοανατολικά της Λαπήθου, πάνω ατο βουνό της ωραιας αυτής κωμοπόλεως της επαρχίας Κυρήνειας, υπάρχει ένα μεγάλο σπήλαιο, ακριβώς πάνω στην κορυφή του. Το σπήλαιο αυτό είναι το ερημοκλήσι του Αγίου Γεωργίο του Σπηλιωτή. Το όνομα του το πήρε, όπως είναι αυτονόητο, από το σπήλαιο αυτό. Ξεχωριστή εντύπωση προξενεί το ερημικό αυτό εκκλησάκι, διότι το μεγαλυτερο μέρος του είναι μέσα στον βράχον του βουνού. Ο ένας τοίχος του και η στέγη του σχηματίζονται από τον βράχον, ο δε άλλος τοίχος εκτίσθη από τους κατοίκους της περιοχής. Το εκκλησάκι έχει σχήμα κυκλικό και είναι αρκετά ψηλό. Υπάρχουν μερικοί σκάμνοι και ένα εικονοστάσι χαμηλό με λίγες εικόνες. Η Αγία Τράπεζα είναι από πέτρα και όσον προχωρεί κανείς προς το εσωτερικό του ιερού, το σπήλαιο γίνεται πιο σκοτεινό και πρέπει να κρατή κανείς κερί για να βλέπει. Μέσα στο ιερό υπάρχει ένα άλλο άνοιγμα που οδηγεί σ' ένα μικρότερο σπήλαιο, όπου λέγεται, ο Άγιος Γεώργιος αγίασε...
dc.relation.sourceΧρυστάλλας Μ. Κυβερνήτου, Ο Άης Γιώρκης ο Σπηλιώτης, Μαθητική Εστία, έτος Θ, (1958 - 1959) αρ. 21, σελ. 39
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Θ