dc.contributor.authorΚρυστάλλης, Κώστας
dc.titleΕις το χωριόν Κωστάνιανη σώζεται ακέραιος μικρός χριστιανικός ναός της αρχιτεκτονικής των πρώτων του χριστιανισμού χρόνων. Είναι σταυρεπίστεγοε εκτισμένος επί ογκωδών θεμελίων αρχαίου ελληνικού ναού, κεκοσμημένος εξωτερικώς με διάφορα κεραμοπλαστικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα και σύμβολα χριστιανικά πληρούντα, ούτως ειπείν, τους τοίχους αυτού δια μυστηριώδους θρησκευτικής εννοιάς. Επίσης παλαιότατος είναι και ο εσωτερικός αυτού ρυθμός και διάκοσμος και οι αγιογραφίαι αυτού. Λέγεται δε οτι ήτο επί μακρούς αιώνας τεθαμένος άγνωστος και έρημος εντός του περικυκλούντος σήμερον περίβολον της αυλής αυτού δάσους και προ 100 μόλις ετών ανευρέθη υπό τινός βλαχοποιμένος ζητούντος εντός του δάσους αποπλαθείσαν αίγα του. Προ της μικράς γηραιάς πρίνου άφθονον ύδωρ, ποτίζον τους δια βάτας δια ξυλίνου ευώδους κρονού. Οι χωρικοί πέριξ αυτού καλλιεργούντες την γήν αναρρωττούσι δια της σκαπάνης και του αρότρου αρχαίας κεράμους και νομίσματα της εποχής του Πύρρου και των Ρωμαίων και Βυζαντινών αυτοκρατόρων.
dc.relation.sourceΚώστα Κρυστάλλη, ''Τα άπαντα'', Τόμ. Β', 1948, σελ.177
dc.relation.sourceindexΚ. Κρυστάλλη “Τα Άπαντα”