dc.titleΞεκινώντας από την Μονήν του Κουδουμά προς τα Σφακιά συναντώμεν το Ιερόν Σπήλαιον «Άγιος Αντώνιος» απέχον από Κουδουμά περί τα 2 χιλιόμετρα. Εις βάθος του Σπηλαίου υπάρχει η εικών του Αγ. Αντωνίου. Από κάτω από την εικόνα είναι ένα γουργουθάκι στο βράχο απάνω. Εκεί στάσσει νερό (Αγίασμα). Μέσα σ’ αυτό το σπήλαιον μπαίνουν οι κατσίκες της Μονής Κουδουμά και πίνουν νερό, διότι πουθενά αλλού δεν υπάρχει νερό, και το νερό αυτό που δεν είναι περισσότερο από μισή οκά δεν ξοφλιέται ποτέ. Εγώ διψώντας το ήπια όλο και αυθορί το γουργουθάκι ευρέθη γεμάτο. Φεύγοντας από το Σπήλαιον αυτό προχωρώντας περί τα 10 χιλιόμετρα απόκρημνα και άγρια μέρη, συναντώμεν άλλο Ιερόν Σπήλαιον. Εκεί στο βάθος του Σπηλαίου είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Λένε πως όταν ο Απόστολος Παύλος μετεφέρετο στη Ρώμη για τα δικαστή, το καράβι που τον μετέφερε προσήγγισε στους Καλούς Λιμένες. Εκεί εβγήκε με τους μαθητάς του να βρή κανένα χόρτο να δροσισθή και επέρασε από αυτό το Σπήλαιο. Τότε εδιέταξε ένα μαθητή του να ζωγραφίση τον Άγιο Ιωάννη. Ο ζωγράφος τον εζωγράφισε στο βράχο στο στόμιο του Σπηλαίου, εζωγράφισε δε και άλλους Αγίους. Τους βλέπεις λοιπόν τώρα σ’ αυτό το έρημο μέρος τους Αγίους και σαν να σου μιλήσουν. Περιττόν να σας πώ πόσο θάρρος και ελπίδα πέρνει κανείς αντικρύζοντας τους Αγίους σ’ αυτή την ερημιά. (Γουργουθάκι = μικρός φυσικός λάκκος σαν γουρνίτσα. Διήγησις του πενθερού μου κ. Ι. Φραγκάκι περιηγηθέντος την Κρήτην κατά το 1936 ).
dc.relation.sourceΕυαγγελία Κ. Φραγκάκι, Συμβολή στά λαογραφικά της Κρήτης, Αθήνα, 1949, σελ. 92
dc.subject.legendtitleΙερά Σπήλαια