dc.coverage.spatialΚέρκυρα, Ερείκουσα
dc.titleΠριν έρθουν στα νησιά μας οι Οθωνιώτες (και πρίν πάνε και στους Οθωνούς οι Παξίνοι κ.λ.π.) θα ήταν εδώ τσομπαναραίοι με καλύβες. Κούτσηδες – υπάρχει και τοποθεσία στου Κούτση και στον Μωραγιάννη (Ιμπραήμ;). Τους έδιωξε ο Γάλλος πριν από τον Άγγλο (1790;) Έχει εδώ φρούρια παλαιά, στον Άη Νικόλα και στο Κάτεργο. Απάνου στο Κάτεργο, έχει τοποθεσία στη Μπαντιέςα, όπου εβάνανε τη σημαία. Έχει τρύπες εκεί. Από το Κάτεργο, εβάνανε κατάδικους ή ντόπιους κι εκόβανε πέτρα, που την κουβαλούσανε στην Κέρκυρα. Εκεί εκάμανε το νέο φρούριο. (Λίγο πιο χαμπ'λά έχουνε σταυρό πέτρινο με ονόματα. Επνίγηκανε τότες 9 νομάτοι (το 1888) που ερχόντανε από τους Οθώνους με το δήμαρχο Διαποντίων, Χρίστο Ορφανό.)Τον Άη Νικόλα τον έχτισαν δυό αδελφοί Κατέχηδες Κέκοι. “Εβγήκανε ζητιάνο” μέχρι Αλή Πασά. Είχε κάψει την παλιότερη εκκλησία ο Γάλλος με τα κανόνια (γιατί είχε κάστρο). Ο Αλής Πασάς έδωκε στους Ρουξιώτες 5 μετζήτια και χαρτί (άδεια) να γυρίσουνε σε όλη την Αλβανία. Τον Άη Νικόλα τον έχτισανε εκεί, γιατί εβρήκανε την εικόνα του εκεί που λατρεύανε (οργώνανε).
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2344, σελ. 61 - 62, Δ. Λουκάτος, νησίς Ερείκουσα Κέρκυρας 1960
dc.informant.nameΚατέχης, Αριστ.