dc.titleΤο “Κουρέ”, ένας λοφίσκος που είνε λίγο από πάνω από του Μοναστηριού τον λόφον, έχει ύψος 534 μέτρα. Εκεί είνε ένα εκκλησιδάκι του “Τιμίου Σταυρού”, από το οποίον φαίνεται το Ρέθυμνον και η θάλασσα του Κρητικού πελάγους. Το εκκλησάκι αυτό έχει και μιά ιστορία. Την ιστορία της υπάρξεως του. Μια φορά στην Επανάστασι του 1866, οι Κρήτες οπλαρχηγοί είχαν μαζευθή σ' αυτό το μέρος και εκεί έδωσαν λόγο και ωρκίσθηκαν. - Αν ελευθερωθή η Κρήτη να κτίσουν, δουλεύοντας οι ίδιοι, με τα χέρια τους, εκεί μια εκκλησία του Σταυρού, του Νικητού Σταύρου. Εχαράξανε δε προς ενθύμησιν και ένα σταυρόν απάνω στο “χαράκι” (βράχον). Και όταν ήλθε στην Κρήτη η Ελευθερία και κατέβηκε ο Πρίγκηπας, ως αρμοστής και χιλιδόνι της Ενώσεως, μαζεύθηκαν στο μέρος εκείνο οι παλαιοί οπλαρχηγοί – όσοι ζούσαν απ' αυτούς – κουβάλησαν πέτρες και ασβέστη, με τα χέρια τους και χτίσαν το εκκλησιδάκι που φαίνεται σήμερα από τόσο μακρυά, ως σημείον πίστεως προς τον Θεόν και δόξας για την ελευθερία...
dc.relation.sourceΕφημ. Έθνος, “Στο Αρκάδι”, 7 Νοεμβρίου 1936
dc.relation.sourceindexΈθνος, 1936