dc.coverage.spatialΙκαρία, Ράχες
dc.titleΉταν ένας χωρικός κ' επήε κι άναψε τα καντήλια της Παναγίτσας. Εκεί είναι και η εικόνα της Αγίας Μαρίνας όπου κρατά από τα μαλλιά το σατανά και τον χτυπά μ' ένα σπυρί (=σφυρί). Αυτός, αφού άναψε τα καντήλια όλα, εγύρισε κ' είδε το Σατανά καιτου λέει - “Εσένα δε σ' άναψε ποτέ κανεις ούτε καντήλι, ούτε κερί, ας σ' ανάψω ένα κερί”. Το βράδυ παρουσιάζεται στον ύπνο του ο σατανάς και του λέει : Γι' αυτή τη χάρη που μου καμες, τι να σου κάμω; θα σε κάμω πλούσιο. Θα σ' ερμηνέψω ένα θησαυρό να τόνε βγάλης τώρα αλλά ώσπου να τον βγάλης δε θα πάς πούπετα ούτε στο κατούρημα”. Τον έβαλε, μές στον ύπνο του κ' έσκαβγε. Όταν έφτασε να σηκώση την πλάκα που ήτανε ο θησαυρός του 'ρθε ανάγκη να κατουρήση, αλλά είχε εμ=ντολή να μην πάη πούπετα μέχρι να βγάλη το θησαυρό. Αυτός για να μη μπορεί να πάη να κατουρήση, εχέστηκε επάνω του και το πρωϊ που ξύπνησε, είδε τα χάλια του. Από τότε βγήκε η παροιμία : “Άναψε του διαβόλου κερί να σε κάμη να χεστής”. Και μέχρι σήμερα λέγεται η ιστορία.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2449, σελ. 243 – 244, Γεωργ. Σπυριδάκη, Ικαρία, (Αρμενιστής περιοχής Ραχών), 1962
dc.subject.legendtitleΙστορία για την Εκκλησία της Παναγίτσας (βρίσκεται πιο κάτω από τον Άγιο Δημήτρι στο δρόμο δίπλα)
dc.informant.nameΓιάκας, Γεωργ. Νικ.
dc.informant.informationsΔημοτικού