dc.coverage.spatialΙκαρία
dc.titleΑυτός ο Άγιος Σίδερος (εις τον οποίον κάνουν τασίματα σε αρρώστειες) είναι πάνω στο βουνό στο Καρκινάγρι. Κάποιος καπετάνιος εκιντύνεψε στο πέλαγος κ' έταξε στον Άγιο Σίδερο να τον σιδερώση το καΐκι του και στον Άγιο Μιλιανό να του δώση μίλια να φτάση σε στέρια. Μόλις ετάχτηκε επήε ένα ψάρι κ΄έφραξε την τομή του καραβιού κ' εβγήκε ο Καπετάνιος στη στεριά. Όταν έφτασε στην τοποθεσία Τραπάλου, όπου ηύρε νερό, είχε ταχτή να κτίση την εκκλησία. Βρίσκει ένα τσοπάνο και του λέει, που έχει νερό που θέλω να χτίσω τον Άγιον Σιδέρο πάνω. Πήε και του δειξε το μέρος αυτό και έχτισε την εκκλησία πάνω στο νερό και από κάτω τρέχει νερό. Μετά η εκκλησία αυτή κατεστράφηκε. Τελευταία την ξανάχτισαν και την ξανανέωσαν και την έκαμαν μοναστήρι. Τώρα πηγαίνει εκεί πολύς κόσμος είναι πολύ θαυματουργή.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2449, σελ. 98, Γεωργ. Σπυριδάκη, Ικαρία, 1962
dc.description.notesΔιπλή καταχώρηση με αριθμό D_PAA_01838w, D_PAA_01838w2