dc.contributor.authorΦάκας, Γ.
dc.coverage.spatialΛάρισα, Ελασσόνα, Μαγούλα
dc.titleΗ εικών αυτή έχει δήθεν την καταγωγήν από τον καταστραφέντα ναόν του χωριού Κοκκινόλογγος, το οποίον έχει ήδη προ πολλών ετών καταστραφεί. Η εικών ήρθε μόνη της και εκάθησε επί δρυός, που ευρίσκετο εις τον χώρον που υπάρχει ο σημερινός ναός. Οι κάτοικοι την ανεγνώρισαν την εικόνα και την μετέφεραν εις την εκκλησίαν του Κοκκινολόγγου, αλλά το θαύμα επανελήφθη και ηναγκάσθησαν οι κάτοικοι να την κρατήσουν και ν' αναγείρουν ναόν. Το εικονοστάσι της εικόνος είναι πλησίον του άμβωνος και αν τυχόν του αλλάξουν την θέσιν του Αγίου, η εικόνα του ευρίσκεται εις την ιδικήν θέσιν την άλλην πρωίαν με κατεκρημνισμένην την άλλη εικόνα που τυχόν είχον τοποθέτηση εις το εικονοστάσιον του. Η εικών του Παληού Άη Γεώργη θεωρείται ως θαυματουργή δι' αυτό όλος η εικών στολισμένη με διάφορα ασημένια ομοιώματα.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 1980, σελ. 11 – 12, Γ. Φάκα, Μαγούλα Ελασσόνος, 1952
dc.subject.legendtitleΠως εκτίσθη ο ναός του χωριού. Άη Γιώργης ο Παληός