dc.contributor.authorΠαναγιωτίδης, Δ. Α.
dc.coverage.spatialΘεσπρωτία, Παραμυθιά
dc.titleΕις τας 9 Μαΐου εορτάζεται ο άγιος Χριστόφορος κατά την ημέραν ταυτήν οι χωρικοί δεν εργάζονται διόλου, μήδε εις τους κήπους εισέρχονται δια να συλλέξουν λάχανα. Τούτο δε, δια το εξής όπερ λέγουσιν οτι συνέβη : Οπόταν η ημέρα δεν είχεν εισέτι αργίαν ηθέλλησεν ο Άγιος Χριστόφορος να παρουσιασθή εις τον Θεόν και να παραπονεθή, δια τούτο, άλλ' ο φύλαξ άγγελος της πύλης του παλατιού τον ηρώτησε τι θέλει και μαθίν την αιτίαν, τον εσυμβούλευσε : - Αφού δεν σου κρατούν την ημέραν, κτύπα τους με τα λιθάρια απ' εδώ ψηλά. - Που να βρώ τα λιθάρια; εδώ δεν έχουμε. - Έχουμε το χαλάζι. Αμ' έπος, αμ' έργον. Επήρε το μεγαλύτερο χαλάζι και το έρριξε κατά των εργαζομένων και ούτως κατίστρεψε τοις αγροίς και τοις κήποις και έκτοτε εκ φόβου κρατείται πλέον και η ημέρα αυτή δι' αργίας υπό των χωρικών εκ φόβου μην θυμώση πάλιν ο άγιος και τοις ρίζη πάλιν χάλαζαν.
dc.relation.sourceΑρ. 53, σελ. 361, 16, Παραμυθιά, Θεσπρωτία, Παναγιωτίδης
dc.subject.legendtitleΆγιος Χριστόφορος