dc.coverage.spatialΚέα
dc.titleΣτην Χώρα έξω, αποκάτω από τη βρύση του Βενιαμίν, βρίσκεται μια πολύ παλαιά εκκλησία η Παναγία οι Περλεβάδες, ήτανε κτισμένη πριν από 150 χρόνια. Όλη ήτανε ζωγραφισμένη. Πήγαινε κάθε απόγευμα η γριά Αρετούσα και άναβε το καντήλι. Ένα απόγευμα που πήγε ν’ ανάψη το καντήλι βρίσκει εκεί ένα άθρωπο. Δεν ήξερε ποιος ήτανε Χριστιανός ή Τούρκος. Ήτανε μέσα στην εκκλησία με το καπέλλο και γελούσε. Λέει του η γριά Αρετούσα : «Βρε δεν ντρέπεσαι μέσ’ την εκκλησία να μη βγάζης το καπέλλο σου;» - «Βρε παλιόγρια, της λέγει, ήταν Τούρκος, δεν ντρέπεσαι να λές πως είναι η Παναγία; Τέτοια Παναγία έχετε; Αυτή έχει τα μάτια της καμήλας!» και τη σπρώχνη τη γριά. Η γριά βγήκε έξω από την εκκλησία κ’ εγονάτισε κ’ έκαμε προσευχή στην Παναγιά. Αυτός πήρε μαχαίρι του κ’ έξυσε τα μάτια της Παναγίας και σηκώνεται και φεύγει. Φεύγοντας δεν είχε εκατό μέτρα, βρίσκει μια αχλαδιά. Ανεβαίνει στην αχλαδιά να κόψη αχλάδια. Σπάει η αχλαδιά και όπως έπεσε κάτω του τρύπησε το ξίφος του πέρα ως πέρα και έμεινε στον τόπο νεκρός. Όλο το χωριό εώρτασε την μεθεπομένη τη Χάρι της Παναγίας. Τη γριά Αρετούσα την κάλεσε εδώ ο Γούμενος και τη ρώτησε πως έγινε αυτό κι αυτή του διηγήθηκε το περιστατικό και πως η προσευχή της έπιασε. Ως σήμερο εορτάζεται η χάρι της για τη θαυματουργή της δύναμι και τη λέμε : Παναγία η Καμήλα. Τη λέμε Καμήλα επειδή την είπε ο Τούρκος Καμήλα. (Την ιστορία αυτή την ξέρει από τη γιαγιά του τη γριά Αντωνία Γ. Βουτσινά, που απέθανε προ 50 χρονώ. Την ιστορία την έλεγε κι ο πατέρας μου.) (Χώρα = Πρωτεύουσα της Κέας).
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2340, σελ. 142 – 143, Γεωργίου Κ. Σπυριδάκη, Κέα, 1960
dc.subject.legendtitleΠαναγία οι Περλεβάδες