dc.titleΤο παλαιό όνομα τ'ς Μεγαλομάτας, είταν Άη – Γιώργ'ς. Μια νύχτα είδ' ο παπάς ένα όνειρο και τού 'λέγε : “Να π΄παρ'ς τα εξαπτέρυγα τ' Άη Γιώργ' και να 'ρθεις στον Σταυρό να βρείς τ'ν εικόνα μ'. Ο παπάς όμως νόμισε τ' άη Γιώργ' τ'ς Χώρας κι έτσ' πήραν τα εξαπτέρυγα και πήγαν, αλλά δεν τνε βρήκαν. “'Ά, παπά λωλός θα να 'σαι”, τ' έλεγαν οι χωριανοί, γέλια κακό. Στεναχωρέθ'κε πολύ ο παπάς. Τ'ν άλλ' Κυριακή βλέπ' ξανά τ΄όνειρο και λέει, “Για τον Άη Γιώργ' τ' χωριού σου 'πα, όχ' τ'ς Χώρας”. Ξεκινούν πάλ' όλοι μαζί και πάνε. Μόλ'ς φτάσαν στο Σταυρό, βλέπουν ένα φώς στ' θάλασσα. Είταν η εικόνα κ' ήβγαζε φώς. Τνε πήγαν στο χωριό και τνε πήκαν Μεγαλομάτα, γιατί είναι μεγάλα τα μάτια τ'ς. (Σταυρός = Παραλιακή τοποθεσία δίπλα στα Κιόνια)
dc.relation.sourceΑλέκου Ε. Φλωράκη, Τήνος, Αθήνα, 1971, σελ. 409 – 410, αρ. 41
dc.subject.legendtitleΗ μεγαλομάτα