dc.coverage.spatialΙθάκη
dc.titleΤις 15 αυγούστου γίνεται πανηγύρι στην Παναγιά «το Γαρδελάκι». Πήγα στον εσπερινό. Ιδιάζοντα στοιχεία : Οι ενορίτες είχαν φέρει ασπρισμένους ντενεκέδες βασιλικό, φορτωμένο, που τους είχαν αφιερώσει και τους είχαν βάλει σε παράταξη έξω από την πόρτα της εκκλησίας. Πριν αρχίση η ακολουθία, ένας ένας έπαιρνε το κερί του (πληρώνοντας) και το ‘βανε σβηστό στο μανογάλι. Όταν άρχιζε, ο επίτροπος μόνος του τ’ άναβε όλα. Στη μέση της εκκλησίας είχανε στήσει ένα είδος επιταφίου (τραπέζι με «ουρανό» δωρεά Θιακών του 1871 από την Οδησσό) κι’ όταν έψαλαν το δοξαστικό την αποστίχων «Ότε εξεδήμησας Θεοτόκε Παρθένε..» εβγήκαν από το ιερό οι παπάδες κρατώντας στους ώμους την κεντημένη κοίμηση της Παναγίας (κι αυτή δωρεά), που ο κόσμος τη λέει «αποκαθήλωση» (σκηνή όμοια με τις εικόνες της Κοιμήσεως) κάνουν 3 βόλτες γύρω στο τραπέζι ώσπου να τελειώση το τροπάρι, λένε εκεί το Πάτερ ημών και το «Εν τη γεννήσει την Παρθενίαν εφύλαξας» κι απάνου της ο παπάς ή ο Δεσπότης στρώνει κλαριά βασιλικό, που τα παίρνει ο κόσμος. Εκεί γίνεται απόλυση κι ο κόσμος προσκυνάει.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2194, σελ. 21 – 23, Δημ. Λουκατος, Ιθάκη, 1956
dc.subject.legendtitleΠαναγία