dc.contributor.authorΖαρράφτης, Ιάκωβος Ε.
dc.coverage.spatialΚως
dc.titleΕις τον Δίκιον (μοναστήριον του Δικαίου Χριστού επί του όρους Δίκιου της Κώ) α’ πεζοπορούντες προσκυνηταί ανήρχοντο (την 6 Αυγούστου εορτήν της Μεταμορφώσεως) δια της ανωφερούς λαγκάδας του Δίκιου, εντός της οποίας περί το μέσον της οδού υπάρχει πέτρα μεγάλη τετράγωνος, ονομαζομένη Ακουμβιστήρι της Παναγίας. Εις τούτο όταν έφθανον οι αναβαίνοντες εστήριζον τας πλάτας των, δια ν’ αποκουράζωνται μετά πεποιθήσεως ιεράς. Διότι επίστευον εις την παράδοσιν, ότι είχε την χάριν του αποκουράσματος από την Παναγίαν, ήτις εστηρίζετο εις αυτήν όταν ανέβαινε προς αυτόν τις Ιησούν Χριστόν. Η παράδοσις δ’ αυτήν έχει την αρχήν της κατά μίμησιν από την Πέτραν την ευρισκομένην εις την Γεθσημανήν αντίκρυ της θύρας της εκκλησίας, εις ην πράγματι ανεπάυετο μικρόν η Παναγία αναβαίνουσα δια τον προσκύνημα την εν τω ορει των ελαίων αγίων τόπων του Μονογενούς της Υιού.
dc.relation.sourceΙ. Ζαράφτου, Κωΐων Β' μέρος, Ίστορια της Κώς, Κως, 1923, σελ. 96
dc.relation.sourceindexΚωιών