dc.coverage.spatialΚέα
dc.titleΤης Παναγίας, στις 15 του Αυγούστου, είχε παέι μια μάννα με την κόρη της στην Τήνο. Η κόρη ήτο μουγκή (= δεν ωμιλούσε) την πήγε στην Τήνο για να γίνη καλά αλλά δεν είχε γίνει τίποτε. Όταν γυρίζανε πίσω επέρασε το πλοίο κάτω από την Παναγία την Καστριανή. Εκτυπούσε η καμπάνα της Καστριανής για χαιρετισμού για χαιρετισμό του παποριού που περνούσε. Τότες η μάννα της μουγγής, ερώτησε γιατί ο κόσμος όλος προσεύχεται. Μια τζιώτισσα που ‘τανε στο παπόρι μαζί της είπε πως είναι κ΄εδώ μοναστήρι της Παναγίας. Την έχομε κ’ εμείς πολύ θαματουργή. Εσηκώθηκε τότες η μάννα και είπε με δάκρυα γονατιστή. «Παναγιά μου, αφού κάνης σε όλους θάματα κάμε κ’ εμένα στο παιδί μου!». Αυτή τη στιμή σηκώνεται και η κόρη της που ήτανε μουγκή και λέει : «Παναγία μου». Το θάμα έγινε χαρά μεγάλη μέσα στο παπόρι. Η κόρη που μίλησε είπε : «Παναγία μου, τι να σου κάμω; Τίποτε άλλο δεν μπορώ να κάμω παρά να σου στείλλω μια εικόνα στη χάρη σου με τα μαλλιά της κεφαλής μου. Και πράγματι έφτιασε την εικόνα και την εκέντησε με τα μαλλιά της. Η εικόνα αυτή υπάρχει τώρα στην Καστριανή.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2340, σελ. 60 – 61, Γεωργίου Κ. Σπυριδάκη, Κέα, 1960
dc.subject.legendtitleΠαναγία η Καστριανή