dc.coverage.spatialΛέρος
dc.titleΗ γιαγιά μου, η Άννα Κοντραφούρη, που έχει αποθάνει πάνω από 40 χρόνια, μας έλεγε οτι μιά φορά όπου 'τανε οι Ενετοί στη Λέρο ήτανε πάνω στο Μεροβίγλι μια βάρδια. Αυτή μόλις εθώρειε τα καράβια, τις φρεγάδες στον Πλατύ Γιαλό (= θέσις προς βορράν του Κάστρου) εκρατούσε μια μπουρού (κοχλίας κεράτινος) και μ' αυτή εφώναζε 'πο κεί και έδωνε είδησι στον κόσμο οτι έρχονται φρεγάδες στον Πλατύ Γιαλό. Μόλις ακούανε αυτόν όλες οι οικογένειες, παρατούσανε τα σπίτια ντως κ' έτρεχαν πάνω στο Κάστρο κ' εκλειούντανε μέσα. Μια μέρα που πλησιάζανε οι φρεγάδες των τούρκω να 'ρθούνε στη Λέρο, ετρέξανε όλοι κ΄εκλειστήκανε στο κάστρο κ΄επαρακαλούσανε την Παναγιά του Κάστρου να τους σωση. Η Παναγία έκαμε το θάμα της, και αντίς κλαδιά και πέτρες που 'χε το βουνό τις έκαμε αθρώπους. Οταν ήρθαν οι φρεγάδες κοντά κ' είδαν τον κόσμο αυτό στο βουνό, ηφοβήθηκαν κ' εγύρισαν πίσω.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2279, σελ. 242, Γεωργ. Κ. Σπυριδάκη, Λέρος, 1958
dc.subject.legendtitleΠαναγία