dc.contributor.authorΣταυρόπουλος, Κωνσταντίνος
dc.titleΤοπων. Θεοφίλου Πατρών. Ούτω ονομάζεται το μικρόν ακρωτήριον Δρέπανον (Δια το δρεπανοειδές του σχήματος) το μεταξύ των χωρίων Ψαθοπύργου και Θεοφίλου κείμενον, επί της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Πατρών. Εκ της παραλίας της εγγύς του Θεοφίλου η Παναγία ως άγνωστος γυναίκα παρεκάλεσε ποτε διερχόμενον επιβατικόν καΐκι (πέραμα κοινώς) όπως την παραλαβή και την διαπεραιωση εις την απέναντι ακτήν της Ναυπάκτου. Του πλοίαρχου αρνηθέντος, η Παναγία εγέμισε την ποδιάν της με χώμα και επροχώρει εντός της θαλάσσης ρίπτουσα εκ της ποδιάς της χώμα. Όπου έπιπτε το χώμα, ευθύς εγένετο ξηρά. Φοβήθεις ο πλοίαρχος μήπως γεφυρωθή ούτω η άκτη της Πελοποννήσου (Θεόφιλου) με την ακτήν της Στερεάς (Ναυπάκτου) και επομένως αχρηστευθή το επαγγελμά του, διέταξε και παρέλαβον την άγνστον εις το καΐκι, οπότε και ηννόησε περί ποιάς γυναικός επρόκειτο. Ούτω εσχηματίσθη το ακρωτήριον Δρέπανον, κοινώς της Παναγίας η στράτα. Ταύτα κατά την παράδοσιν.
dc.relation.sourceΑρ. 1460, σελ. 52, Κ. Σταυρόπουλος, Αιτωλία, 1927
dc.subject.legendtitleΤης Παναγίας η στράτα