dc.contributor.authorΟικονομίδης, Δημήτριος Β.
dc.coverage.spatialΙωάννινα, Πετροβούνι
dc.titleΕίναι μια τοποθεσία κοντά στο συνοικισμό του Πετροβουνίου Χαροκόπ' (Μπαρντ' βαρ'), που λέγεται Μνήμα τ' Αράπ'. Σ' αυτό το μέρος λέν πως μια φορά ένας Τούρκος πέρασ' από το κοντινό μοναστήρ' της Ηλιόκαλης και πήρε το μεγαλύτερου το γκισέμ του καλοέρου. Ο Καλόερος του αντιστάθηκε αλλά ο Τούρκος το πήρε το γκεσέμ. Έπειτα ο καλόερος πήρι ένα ζαλίκι ξύλα και το 'βαλε κάτω από την εικόνα τση Παναΐας και τς είπε θα σε κάψω αν δε δείξ'ς το θάμα σου στον Τούρκο. Και ήταν έτοιμος να το προσανάψ'. Έπειτα ο Τούρκος πάει να πάρ' τ' αλογό τ' που είχε δεμένο εκεί (στο μαναστήρ') αλλά τ' άλογο δεν κουνιότανε από τον τόπο τ'. Φεύγοντας ο Τούρκος ως διακόσα μέτρα πιό κάτω τα κακάρωσε και τώρα το μέρος αυτό λέγεται “μνήμα τ' Αράπ'”.( Γκισέμ = τράγος, ζαλίκι = Όσο μπορεί να σ'κώσ' μια γυναίκα στον πλάτ'.)
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2302, σελ. 408, Δημ. Β. Οικονομίδου, Πετροβούνι Ιωαννίνων, 1959
dc.subject.legendtitleΠαναγία