dc.coverage.spatialΠέλλα, Άρνισσα
dc.titleΈχομε ένα εξωκκλήσι ανατολικά της Αρνίσσας της Παναγίας και εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής. Η Παναγία αυτή είχε παρουσιαστή σ’ ένα Τούρκο που λεγότανε Καdρη στο όνειρο του. Του είπε : «Να πας στο τάδε μέρος, εκεί όπου είναι το εκκλησάκι, αυτό το μέρος λέγεται Σαρατσήνα. Θα βρής αγρομυγδαλιά και θα σκάψης ανατολικώς εννιά βήματα και θα με βρής μέσα. Και όπως πήγε και τη βρήκε. Αυτός με την πρώτη μέρα που του είπε η Παναγία δεν επήγε. Μετά δυό – τρείς βραδυές πάλι παρουσιάστηκε και του είπε : «Γιατί δεν πήες Καdρη αγά όπου σου είπα;» Λέει αυτός : «Είμαι φτωχός και είμαι Τούρκος» θα πάς να πάρης ένα από τα Ξανθόγεια (χωριόν Β. Α. της Αρνίσσης. Παλαιότερον ελέγετο Ροσίλοβο) και θα πάτε οι δυό σας. Και όπως πήγε αυτός, βρήκε τον άνθρωπο κ’ επήγαν κ’ έσκαψαν εκεί και βρήκαν μια εικόνα η ένα μνήμα μεγάλο με ρούχα δεσποτικά. Την Τρίτη βραδυά που επήγε η Παναγία να του πή να πάη να σκάψη η Παναγία του παρουσιάσθη όταν ήτο ξυπνητός και ομιλούσαν μαζί. Η γυναίκα του Τούρκου ήκουσε την ομιλία και τον ερώτησε με ποια μιλούσε. Λέει της : «Μιλούσα με την Παναγίαν». Αυτή τον κοροΐδεψε : «Η Παναγιά θα παρουσιασθή σ’ ένα Τούρκο;». Την άλλη βραδυά πάει η Παναγία κ την αρχινάει και την βασανίζε. Ύστερα επίστεψε και αυτή. Έτσι έκτισαν εκεί το εκκλησάκι. (Η ιστορία αυτή είναι γεγονός. Το διηγήθηκε ο ίδιος ο Καdρη αγάς ο οποίος έφυγε από την Αρνίσσα το 1922).
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2394, σελ. 114 – 115, Γεωργ. Κ. Σπυριδάκη, Άρνισσα Πέλλης, 1961
dc.subject.legendtitleΗ Παναγία στη Σαρατσήνα