dc.coverage.spatialΙθάκη
dc.titleΗ μάννα μου, όταν εστεφανώθηκε κι' επεράσανε 2 μήνες, έμεινε έγκυος. Αλλά δεν το ήξερε πώς είν΄έγκυος. Λοιπόν επαρεσιάστηκε ένας καλόγερος στο παράθυρο τση κάμαρος της . Τρείς μέρες επαρουσιαζότουνε και τσ' έλεε : - Δέσπω, έ Δέσπω! Είσαι έγκυος και το παιδί σου θα κάμης, θα 'ρτης στο σπίτι μου, ναν το βαφτίσης. Εκείνη δεν ήξερε ποιός είναι και του λέει την τελευταία φορά. - Ευλογημενέ μου, ούτε έγκυος είμαι, ούτε σε ξέρω ποίος είσαι. - Σήκω να προβάλης στο παραθύρι σου και θα σου πώ ποιός είμαι. Το σπίτι μου είναι στο περιθαλάσσιο και λέγεται Μαυρωνάς. Κι α δε μου φέρεις το παιδί που θα κάμης ναν το βαφτίσης, θα σου πεθάνη. Έχω σπίτι και στο νησάκι (ένα παρεκκλήσι στο νησάκι απέναντι). Επεριέργησε τότες η μάννα μου και είδε μια λαμπάδα αναμμένη που επερπατούσε στη θάλασσα. Κι είδε από πίσω από τη λαμπάδα έναν καλόγηρο με την γενεάδα του την άσπρη. Και τόντις ύστερ' από μήνες εγέννησε τον αδερφό μου, που τον εβγάλαμε Νικόλα.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2194, σελ. 277 – 278, Δημ. Λουκατος, Ιθάκη, 1956
dc.subject.legendtitleΆγιος Νικόλαος