dc.contributor.authorΟικονομίδης, Δημήτριος Β.
dc.coverage.spatialΙωάννινα, Μιχαλίτσι
dc.titleΟ Άγιος Νικόλαος είναι θαυματουργός. Μια φορά τα παλιά χρόνια ερχότανε νύχτα από τη Θεσσαλία Χουλιαριώτες κερατζήδες με μουλάρια φορτωμένα καλαμπόκι και σ’ταρ’. Όταν πλησίασαν στην εκκλησά του Αγίου Νικολάου είδαν φώς και άκουσαν ψαλμοδίες. Νόμισαν ότι ήταν ο παπάς ο χωριανός τους που λειτουργούσε και πήγαν να τον ανταμώσουν. Αλλά όταν έφτασαν στην πόρτ’ από την εκκλησά , αμέσως έπαψε η λειτουργία και σβήστ’καν τα φώτα. Γυρίζοντας για να φύβγουν δεν μπορούσαν τα ζώα να προχωρέσουν. Έμειναν αμίλητοι. Αφού με το νού τους έταξαν στον Άγιο να δώσουν μα μπούγλα λάδ’, αμέσως ξεκίνησαν τα ζώα και αυτοί αμίλητοι προχωρούσαν με τα ζώα. Σαν έφτακαν στην Παναγία στους Χουλιαράδες έκαναν τον σταυρό τους και είπαν «σώσε μας Παναγία, ίσως να είμεστε αμαρτωλοί». Αυτοί τότες τους ξανάρθε η φωνή και την άλλη μέρα πήγαν στα Γιάννενα, αγόρασαν μια μπούγλα λάδι και το ‘φεραν στον Άγιο Νικόλαο. Η μπούγλα υπάρχει ακόμα σήμερα.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2302, σελ. 533 – 534, Δημ. Β. Οικονομίδου, Μιχαλίτσι Ιωαννίνων, 1959
dc.subject.legendtitleΆγιος Νικόλαος