dc.titleΟ σεβασμός προς τον Άγιον Μύρωνα υπάρχει πάντοτε, αλλά ετονώθη ιδιαιτέρως από το θαύμα του Αγίου επί γερμανικής κατοχής. Ο Γερμανός διοικητής της μοίρας Αγίου Μύρωνος, ωνειρεύτικε ένα βράδυ έναν ψαρογένη, ο οποίος τον επλησίασε και του είπε : «Πρόσεξε, μην πειράξεις το χωριό μου, και εγώ θα σε προστατεύσω να σε πάω στο σπίτι σου με το καλό». Μόλις εξύπνησε ο Γερμανός επήγε στο καφενείο του Κυριακάκι, ο οποίος κατά τύχην ήταν και επίτροπος της εκκλησίας, και του εζήτησε να τον οδηγήση εις την εκκλησίαν Άγιος Μύρων. Ο επίτροπος δεν έφερε αντίρρησιν και τον ωδήγησε. Μόλις μπήκε ο Γερμανός έρριξε γύρω γύρω το βλέμμα του και εσταμάτησε μπροστά στην εικόνα του Αγίου. Άναψε κερί με ευλάβεια και διηγήθηκε στον επίτροπο το όνειρό του. Εβεβαίωσε δε με πολλή πεποίθησι, ότι αυτόν ακριβώς τον ψαρογένη είδε. Έκτοτε επήγαινε στην εκκλησία και έδειχνε πολύ σεβασμό για τον Άγιο. Η γκεσταπό όμως παραξενεύτηκε, που ο διοικητής δεν κατήγγελε κανένα και έστειλε δύναμη στρατού και έζωσε το χωργιό. Ο διοικητής με χίλια καλοπιάσματα και γεύματα, έδιωξε την γκεσταπό και εσώθη το χωργιό. Ήτο δε τόση η ασφάλεια των κατοίκων, ώστε πολλοί διωκόμενοι από τα γύρω χωργιά, κατέφυγαν σε συγγενικά τους σπίτια στον Άγιο Μύρωνα και εσώζοντο. Αργότερα η Διοίκησις Ηρακλείου ανεκάλεσε το Γερμανό, αλλά αυτός έφυγε ευχαριστημένος και βέβαιος ότι θα πάη σώος στην οικογενειά του.
dc.relation.sourceΕυαγγελία Κ. Φραγκάκι, Συμβολή στά λαογραφικά της Κρήτης, Αθήνα, 1949, σελ. 82
dc.subject.legendtitleΆγιος Μύρων