dc.contributor.authorΜέγας, Γ. Α.
dc.coverage.spatialΛήμνος, Αγία Σοφία
dc.titleΚάποιος πήγαινε με το κάρρο του. Πήγαινε με δεμάτια φορτωμένος. Στο δρόμο πονηρός θέλησε να βάλ’ σε κόπο τον Άγιο Μοδέστο. Παρουσιάσθηκε μπροστά στα βόδια ο πονηρός και τα επετίμησε κι έπεσαν τα βόδια νεκρά κάτ’. Ο άνθρωπος επικαλέστηκε τη βοηθειά του Αγίου Μοδέστου. Τότε ο Άγιος Μόδεστος, παρουσιάστηκε και επέβαλε το διάβολο να φύγη, εν τω άμα δε εσηκώθησαν τα ζώα. Μόλις όμως ξεκίνησε πάλι ο γεωργός πάλι ο πονηρός παρουσιάστηκε και πάλι το ίδιο έγινε με τα βόδια. Τότε ο Άγιος Μοδέστος, παρουσιάστηκε, έδεσε το ζουνάρι πά στο ζυγό και είπε στον άνθρωπο «Άπελθε και μη φοβάσαι» Από τότε οι γεωργοί δοξάζουν τον Άγιο Μόδεστο ως ιατρό των κτηνών. Πολλά θαύματα έχ’ ο Άγιος. Κάποια χήρα είχ’ ένα μουσκάρ’, και ψόφσε, κι’ έκλαψεν η καυμέν΄ απαρηγόρητα. Παρακαλεί τον Άγιο Μοδέστο και – ω του θαύματος – ευρήκε το πρωί το μουσκάρ’ στο στάβλο, ζωντανό. Το ίδιο και κάποιου γεωργού, που έσφαξε το βόδι του για να θρέψη τα παιδιά του, ανάστησε το βόδι του.
dc.relation.sourceΑρ. 1160 Β, σελ. 207 – 208, Γ. Μέγας, Λήμνος, Φυσίνη, 1938
dc.description.bitstreamD_PAA_01486w, D_PAA_01488w