dc.contributor.authorΖωγραφάκης, Ιωάννης Ν.
dc.titleΠιστεύοντας ότι ο μέγας Κωνσταντίνος λαβών υπό την κατοχήν τον τίμιον σταυρόν του σωτήρος ημών Ι. Χριστού και διαμοίρασας αυτόν δια αρίστος μετά τινός άλλου βασιλεύς, συνέλεξεν έπειτα και εκ του αρίστος κόνιν και την έβρασεν εντός χαλκού λέβητος, εξ ού μετά ταύτα εκόπησαν τα θαυματοποία νομίσματα. Τα λεγόμενα αγιοκωστάντινα και αγιοκωσταντινάτα, φέροντα τας εικόνας Κωνσταντίνου και Ελένης και όντα. Ως επί το πλείστον υπόκοιλα. Ταύτα δύναται κατά το λέγειν του λαού να αναπληρώσωσι την ζύμην (προζύμιον) εις τον άρτον, εκείνα δε είναι γνήσια αίτινα περιτυλιγμένα εις βάμβακα και ριπτόμενα εντός του πυρός δεν αφήνουσι τον βάμβακα τούτον να καή
dc.relation.sourceΑρ. 895, σελ. 18, Κρήτης, Ζωγραφάκης
dc.subject.legendtitleΆγιος Κωνσταντίνος