dc.titleΤσοί 29 του Αυγούστου είναι η εορτή του Άϊ Γιαννιού του Ριγολόγου (στην ‘Αξό εορτάζει ο ναός του νεκροταφείου, περί του οποίου έγεινε λόγος στα αρχαιολογικά δια τας λαμπράς τοιχογραφίας του). Όποιον πιάση ο ρίγος του (πυρετός ελώδης) πρέπει να ταχτή στον Άϊ Γιάννη, το Ριγολόγο, γή με αρτοπλασία, γή κερί και λιβάνι. Ο ρίγος εβγήκεν πρώτη φορά από την αποτομή τση κεφαλής τ’ Αγίου στο δίσκο, όσοι κι αν εκάθουνταν εις το τραπέζι του Ηρώδη, όλους τσ’ έπιασε τρομάρα κι’ άπόςτότες φάνηκεν ο ρίγος, γι’ αυτό κι’ Άϊ Γιάννης Ριγολόγος λέγεται. Την ίδια εορτή την ταχυνή ξανοίγουν την ώρα που βγαίνει ο ήλιος, κι αν είναι ο σκιανός κανενός κουτσοκέφαλος, χωρίς άλλο θα ποθάνη το χρόνο μέσα. Ήκουσα κ’ εβεβαιώνανε πως είδανε σκιανό ενός κοριτσιού χωρίς κεφαλή, κι’ ύστερα απέθανε σε λίγον καιρόν. Τούτο μας ενθυμίζει ένα μυθιστόρημα δεν ενθυμούμεθα τίνος, που περιγράφει τας στεναχώριας ενός ανθρώπου χωρίς σκιάν. Την σκιάν του είχε πωλήσει εις κάποιον μυστηριώδη άνθρωπον ο οποίος άμα τη αγορά την εμάζευσεν από την γήν σαν χαρτί και την εδίπλωσεν και την έβαλεν στην τσέπη του
dc.relation.sourceΠεριοδ. Προμυθεύς ο Πυρφόρος, έτος Α, (1925), αρ. φύλλ.22, σελ. Ζ
dc.relation.sourceindexΠρομηθεύς ο Πυρφόρος, 1925