dc.contributor.authorΜπέρτος, Ν.
dc.coverage.spatialΜήλος
dc.titleΝαός Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, μονή παλαιά, διαλε(γ)ομέν, μετόχιον της μονής Πάτμου. Περι της μονής πολλα παραδίδονται αναφερόμενα εις επιδρομάς. Ιδού μια : Μια φορά που την εορτή του Αγ. Ιωάννου, που ήσαν μαζεμένοι και επανηγύριζαν οι Μηλιοί με τις γυναίκες των, εβγήκαν πειραταί από τον γιαλό και της επλησίασαν. Εκεί δε που έβλέπαν το χορό έλεγαν : Χορεύετε Μηλιώτισσες ως που νάβγη το φεγγάρι, και σαν έβγη το φεγγάρι κάτω στο γιαλό κουβάρι. Οι Μηλιοί μόλις άκουσαν αυτά έτρεξαν να κλειστούν στην εκκλησία, οι πειραταί τους εκυνήγησαν. Τότε έγινε θαύμα. Οι πόρτες άξαφνα από ξύλινες έγιναν σιδηρένιες και εκλείσθησαν μονές τους. Μάλιστα της τελευταίας γυναίκας που μπήκε της έπιασαν οι πόρτες το κολοβόν (φόρεμα). Τότε οι πειραταί άνοιξαν τρύπα στη δτέγασι, ένας δε έβαλε τι χέρι του μέσα και επυροβόλησε. Αλλ’ η σφαίρα εγύρισε πίσω κι εκτύπησε το ίδιο το χέρι. Χέρι και πιστόλι έπεσαν μέσα στην εκκλησία. Οι πειραταί έφυγαν φοβισμένοι, και το υπάρχει ακόμη στην εκκλησιά και βλέπει ο κόσμος και πιστεύη
dc.relation.sourceΑρ. 683, σελ. 24, Μήλος, Ν. Μπέρτος
dc.subject.legendtitleΆγιος Ιωάννης