dc.coverage.spatialΑιτωλία, Άγραφα
dc.titleΣτον Άϊ Γιάννη (Μοναστήρι στ’ Άγραφα) είχεν έρθει την παραμονή στη μνήμη (29 Αυγ.) ο Καραϊσκάκης με τα παλικάρια του. Έκανα λόγο, τι θα φάνε ταχυά που είναι νήστιμη. Κι έλεγον πως θα φάνε αλάδιαγα φασόλια. Ένας είπε πως έχει ένα τετράπαχο τραγί, να σφάξη και θα φάη ψητό, ας μην κάνη. Ο Καραϊσκάκης που τάκουσε είπε : ή θα κάμη το θάμα του ο Αγιάννης ή θα το κάμω γώ. Τάχας πως άμα δεν τιμωρήση την ασέβεια ο Άγιος θα την τιμωρήση αυτός σκοτώνοντας με τα χέρια του αυτόν τον παλιάνθρωπο. Κοιμήθηκαν. Ξημέρωσε η μνήμη. Όλοι μπήκαν στην Εκκλησία κι άκουαν την λειτουργία. Εκείνος έμεινε όξω πήρε τον τράγο και πήγε παρά πέρα να τον σφάξη. Τον έβαλε κάτω, πάτησε τα πόδια του κι έπιασε το κεφάλι του σφαχτού απ’ τα κέρατα. Γυρίσε το κεφάλι του σφαχτού απ’ τα κέρατα. Γύρισε τη σφαξιά. Βάνει το χέρι στο σελλάχι να βγάλη απ’ το θηκάρι το μαχαίρι. Αντίς αυτό έπιασε το πιστόλι. Παίρνει φωτιά, τόκαμε σκόρπαλα τ’ άντερα. Πάει ο άνθρωπος, σκοτώθηκε χωρίς να το καταλάβη. Ήταν θαύμα τ’ Άϊ Γιάννη. Αυτός τον σκότωσε, γιατί ήταν αθεόφοβος. Βγαίνει ο Καραϊσκάκης απ’ την εκκλησία, έμαθε το κακό. Δεν ταράχτηκε : Εγώ το είπα, λέει, ή θα το κάμη ο Άϊ Γιάννης ή θα το κάμω γώ. Μ’ άκουσε. Τόκαμε και μ’ απάλλαξε μένα
dc.relation.sourceΑρ. 916, σελ. 793, Άγραφα Αιτωλία, Λουκόπουλος
dc.subject.legendtitleΆγιος Ιωάννης