dc.contributor.authorΧριστοδούλου, Βασίλειος
dc.titleΤην εποχήν που είχαν οι Τούρκοι την Κύπρο, ήρθαν τριάντα ασκητές από το εξωτερικό κι’ εδίδασκαν το Ευαγγέλιον, πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό. Κάποτε πέρασαν κι από τον Λιθροδόντα, όπου έμειναν μονάχα μια νύκτα και κοιμηθήκανε κάτω από τα δέντρα. Το πρωί σηκώθηκαν πολύ νωρίς και συνεχίσανε το δρόμο τους. Όταν επήγαν σε άλλα χωριά εμετρήθησαν κι έλιπεν ένας. Δεν εκοίταξαν να τον βρούν κι‘ εξακολούθησαν την πορείαν τους, έως ότου έμαθαν από χωρικούς, ότι ο σύντροφος τους ήταν στο Λιθροδόντα. «Ύστερα από δύο χρόνια ήρθαν πάλι στο χωριό τούτο κι αναζητήσανε το φίλο τους, αλλα αυτός είχε πεθάνει και βρήκαν μόνον τα κοκκαλά του σε μια κουφάλα ελιάς. Τα πήραν κι έφυγαν. Άφησαν δύο κοκκαλάκια των δακτύλων και το κρανίον, επειδή δεν τα επρόσεξαν. Μια νύκτα ένας χωρικός, περνώντας απ’ εκεί, είδε φωτιά μέσα στη κουφάλα της ελιάς χωρίς να καίεται τίποτα . Το είπε στους συγχωριανούς του και απεφάσισαν να πάνε την ίδια νύκτα πολλοί να κοιτάξουν. Είδαν όλοι το περίεργο φαινόμενον και την άλλη ημέραν επήγαν και βρήκαν τα κόκκαλα του ασκητού. Υπέθεσαν ότι θα ήσαν κανενός αγίου και εβεβαιώθησαν έπειτα γι’ αυτό από άλλους, που τους είπαν, οτί ήτο ένας από τους ασκητές. Πήραν τα κόκκαλα και τα έβαλαν σ’ ένα μικρό κιβώτιον, το οποίο ευρίσκεται τώρα στην εκκλησία που έκτισαν. Ωνόμασαν το άγιο τους θεράποντα, διότι εθεράπευσε πολλούς Χριστιανούς από τον καιρό που κτίστηκε η εκκλησία του. Πέρυσι εθεράπευσεν ένα παράλυτον από την Αθηαίνου, που ήτο δέκα χρόνια στο κρεββάτι και στο οποίον φανερώθηκε μια νύκτα στον ύπνο του λέγοντάς του, ότι ήτο ο Άγιος Θεράπων από τον Λιθροδόντα. Όταν έγινε καλά ο άνθρωπος έκανε ένα ομοίωμα ανθρώπου από κερί και το αφιέρωσε στον Άγιο. Πολλά αφιερώματα βρίσκονται πλησίον της χρυσής εικόνος του και μέσα στην εκκλησία του. Η μνήμη του εορτάζεται την 30 Οκτωβρίου
dc.relation.sourceΒασίλειος Χριστοδούλου, Ο Άγιος θεράπων, Κύπρος, Μαθητική Εστία, Έτος Γ', (1953), αρ. 8, σελ. 105
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Γ
dc.subject.legendtitleΟ Άγιος Θεράπων