dc.coverage.spatialΜήλος
dc.titleΣτο όρος που είναι η εκκλησία ο Προφήτης Ηλίας εκεί είναι το πιο ψηλό γκρεμνό. Το λένε τση καμπάνας το γκρεμνό όπου είχανε βραχώσει καμμιά δεκαριά κατσίκες και δεν εμπόρειε κανείς να τσι ξεβραχώση. Λοιπόν είπε ο παππούς μου. – Όποιος τσι ξεβραχώσει θα πάρη τσί μισές. Αλλά κανείς δεν επήγαινε. Τότε του παρουσιάστηκε του παππού μου τη νύχτα ένας ασπρογένης και του λέει : - Έλα να πάμε να τα βγάλωμε από κεί. Λέει έλα αύριο να τα βγάλωμε. Ρωτά ο παππούς μου : Και που θα σε βρώ; Θα ‘ρθης εκεί πάνω στο βουνό που ‘ναι το ‘κκλησιδάκι. Επήγε ο παππούς μου το πρωί και τον ευρήκε και του λέει ο ασπρογιάννης : Πάμε. Επήγανε στον γκρεμνό και του λέει : «Έρθου κοdά μου. Όπου πατώ, πάτειε κ’ εσύ, έτσι εμπήκανε στο γκρεμνό. Επάαινε μπροστά ο ασπρογέννης πούτανε ο προφήτης Ηλίας κι οπίσω ο παππούς μου κ’ εκατεβήκανε εκεί που ήτανε τα κατσίκια και τα τραβήξανε όξω. Αφού εβγήκανε τα κατσίκια λέει ο παππούς μου. Εδά (τώρα) θα τα μοιράσωμε. Λέει ο ασπρογένης. – Να πάς στο χωριό να σφάξης δυό να τα κάνης μερίδες και να τα δώσης όπου ξέρεις πως δεν έχουνε κ’ εκειά θα πάω κ’ εγώ να φάω. Τ’ άλλα, χαλάλι σου, θα φέρης λιγάκι ασπρόχωμα ν’ ασπρίσεις το σπίτι μου. - Πολλές φορές ακόμη κι’ ο πατέρας μου εκουβέdιαζε τη νύχτα με τον Προήτη Ηλία. Ένα Σάββατο βράδυ είπε ο πατέρας μου πως ήθε (ήθελε) να πάη να τον ανάψη πάνω στο όρος αλλά εμετανόησε το βράδυ κ’ ήθελε να κάμη άλλη δουλειά και δεν επήγε. Τη νύχτα που εκοιμόμαστε εκειά στην εξοχή. Εκεί στον ύπνο μου άκουσα κουβέdα, ξυπνώ και θωρώ τον πατέρα μου κ’ εκάθοντανε κ ‘ εκουβέdιαζε μ’ ένα γεροντάκι. Και του λέει το γεροντάκι : Γιατί δεν ήρθες ν’ ανάψης τα καdήλια; Ήθελα να πάω τώρα μα έχω το παιδί . Πήγαινε κ’ εγώ θα μείνω με το παιδί και μη φοβάσαι. Εγώ μαζεμένος εκεί κοdά δε ‘μιλούσα. Καμμιά φορά ακούω κ’ ήρθε ο πατέρας μου. Από τότε εξακλούθησα και μέχρι σήμερο και πάω κάθε Παρασκευή στον Προφήτη Ηλία, σε μια άλλη εκκλησία του που είναι προς το Κλήμα, και του ανάβω καντήλια και τον θυμιάζω. (Όρος = λέγεται το απέναντι υψηλό βουνό εις την κορυφήν του οποίου η εκκλησία του Προφήτου Ηλία)
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2304, σελ. 256 - 258, Γ. Κ. Σπυριδάκη, Μήλος, 1959
dc.subject.legendtitleΠροφήτης Ηλίας