dc.titleΕν Νουτσόμβρω χωριώ παρά τους Πενταγιούς ήκουσα τας εξής παραδόσεις. «Προυτύτιρα ήταν ου Παλ’ αηλιάς, αλλά υστιρώτιρα φαν’ κι ου Αηλιάς ‘ς τ’ δωθί τ’ ραχ’ κι γι’ αυτό έχτ’σαν ‘ς δώθι ραχ’ τουν Αηλιά κι παγγυρίζνι τώρα μι τραπέζια». Εις απόστασιν ημισείας ώρας από το Νουτσόμβρου επί ράχεως είναι εξωκλήσιον του Αγίου Ηλία. Ενταύθα γίνεται η ετήσια πανήγυρις του ειρημένου χωριού. Πάντες δηλ. οι κάτοικοι εξέρχονται εφωδιασμένοι με πάντα τα χρειώδη και λειτουργούνται την 20ην Ιουλίου, ετήσιαν μνήμην του Άγιου. Μετά το πέρας της λειτουργίας ολίγον απώ του εκκλησιδίου και υπό παχυσκίους ελάτας στρώνονται τράπεζαι οικογενειακαί, σκορπίζονται τεμάχια οπτού κρέατος, πίται και γιαούρται και γίνεται πλούσια ευωχία οίνου. Περί το δειλινόν, αφού γίνη αρκετή εις τον Βάκχον θυσία και εξυμνηθούν οι άθλοι των γενναίων κλεφτών, άρχεται ο ελληνικός χορός εις τον οποίον επιδεικνύεται η χαριτωμένη κορμοστασιά της χωριατοπούλας και η καμαρωτή λεβεντιά των παλληκαριών του βουνού. Ποιητικωτέραν σκηνήν ουδέπετε εις τον βίο μου είδα από αυτήν της πανηγύρεως του Αηλιά του Νουτσόμβρου. Όπου και ήκουσα την ανωτέρω περί κτήσεως του εκκλησιδίου παράδοσιν, είδα δε και την απέναντι ράχιν επιδειχθείσαν μοι όπου ήτο κτισμένος ο «παλιός Αηλιάς». (Παλ’ αηλιάς = Ο Παλαιός άγιος Ηλίας, Παγγυρίζνι = Πανηγυρίζουνε)
dc.relation.sourceΔ. Λουκόπουλος, Αιτωλία, Λαογραφία Δ, 1913 – 1914, σελ. 428
dc.subject.legendtitleΠροφήτης Ηλίας