dc.titleΓια την κατασκευή των μνημείων αυτών υπάρχει στην Πόρτα και τα γύρω χωριά η κατοπινή παράδοση. Οι μαστόροι που εργαζόντανε στο γεφύρι, κατόπι διαβολής, πως ο Άγιος Βησσαρίων δεν είχε χρήματα και δεν θα πληρώσει τα μεροδούλια τους, πάψανε τη δουλειά. Το λόγο της απεργίας πληροφορήθηκε ο Βησσαρίων, ο οποίος παίρνει τον πρωτομάστορα και πηγαίνει πιο πέρα, κοντά σε μεγάλη ολόρθη πέτρα. Ο Βησσαρίων διατάζει τον πρωτομάστορα ν’ αναποδογυρίσει την πέτρα με το λοστό. Εκείνος του λέει, ότι είναι αδύνατο, ν’ αναποδογυριστεί μια τόσο μεγάλη πέτρα. Ο Βησσαρίων τον προτρέπει να δοκιμάσει. Η πέτρα αναποδογυρίζεται και κάτω της υπήρχε θησαυρός. Τότε ο Άγιος του λέει : Πάρε όσα χρήματα θέλεις, να πληρώσεις τους μαστόρους και ξαναβάλε το βράχο στη θέση του. Μόλις το γεφύρι τελείωσε, ο Βησσαρίων ανέβηκε στην κορφή του και πέταξε απ’ εκεί το σφυρί του πρωτομάστορα προς το απέναντι βουνό. Το σφυρί πήγε κ’ έπεσε στην τοποθεσία, όπου το μοναστήρι. Ο Βησσαρίων με τους μαστόρους πήγε εκεί, βρήκε το σφυρί και έχτισε το Μοναστήρι
dc.relation.sourceΑλεξ. Κ. Χατζηγάκης, Παραδόσεις τ' Ασπροποτάμου, Τρίκκαλα, 1948, σελ. 47, αρ. 91
dc.subject.legendtitleΓεφύρι Πόρτας Παναγιάς Μοναστήρι Ντουσίκου