dc.coverage.spatialΜικρά Ασία, Βιθυνία, Αιδίνιο, Ναζλή
dc.titleΗ Αγία Βαρβάρα ήτανε βασιλοπούλα που πίστεψε στο Χριστούλη. Ο πατέρας της που έβλεπεν όσα έκανε, διέταξε και της έκτισαν ένα πύργο και την έκλεισε μέσα. Όταν τον έκτιζαν ο πατέρας της είπε να γίνουν δύο παράθυρα, μα η Βαρβάρα είπε κρυφά στους χτίστες και έκαναν τρία. (Πατήρ, Υιός κι Άγιον Πνεύμα). Άμα το είδε ο πατέρας, έβαλε τους χτίστες και το έχτισαν, μα τη νύχτα βρέθηκε πάλι χαλασμένο. Η Βαρβάρα ήτανε πολύ όμορφη κοπέλα. Μια φορά που ‘θελε να την παντρέψη ο πατέρας της μ’ έναν ειδωλολάτρη βασιλιά, παρακάλεσε το θεό να βγάλη τις ευλογιές για ν’ ασκημίση και αμέσως έγινεν ότι ζήτησε, έβγαλε τις ευλογές και ασκήμισε. Από τότε η αγία Βαρβάρα είναι για την ευλογημένη [Βλ. Λατρεία τα βάρβαρα]
dc.relation.sourceΑρ. 1132, σελ. 138 – 139, Μ. Λιουδάκη, Ναζλή Αιδινίου Βιθυνίας, 1937
dc.subject.legendtitleΑγία Βαρβάρα