dc.titleΈνας Καφαλλωνίτης, εντελώς άθεος, φημιζόμενος δε ότι μέτεσχε και εις στυγεράν δολοφονίαν, λαβούσαν χώραν εν Πάτραις προ πολλών ετών, υπανδρεύθη εν Πάτρας και απέκτησεν και υιόν, τον οποίον ωνόμασε Γεράσιμον. Αμέσως μετά το βάπτισμα, ηγόρασεν εικόνα του Αγίου Γερασίμου, την έβαλε άνωθεν της κούνιας του παιδιού, της έβαλε καντήλι και είπε της γυναίκας του να προσέχη το καντήλι να μη σβήσει νύχτα και μέρα. Δια να οικονομή δε το λάδι, επειδή ήτο πτωχός, έτρωγε τα λάχανά του χωρίς λάδι. Μετά κάμποσον καιρόν, ενώ τα πράγματα επήγαιναν καλά και έπαυσε να ερίξη με την γυναίκα του, το παιδί αρρώστησε και μεθ’ όλας τας προσπάθειας του τε ιατρού και του πατρός, δια να το σώσουν, απέθανεν. Ο Καφαλλωνίτης αφού το θρήνησε, το έθαψε και άμα εγύρισε στο σπίτι του εκατέβασε το εικόνισμα του Αγ. Γεράσιμου και του είπε : «Κερατά, εγώ έτρωγα τα λάχανά μου χωρίς λάδι, για να σου καίου το καντήλι νύχτα ημέρα και τούτο για να μου φυλάς το παιδί μου που είχε και τ’ όνομά σου και σύ μου το ‘πέθανες;». Ύστερα επήρε ένα τσεκουράκι που είχε, τον έκαμε κομμάτια και τον έκαψε. [Το περιστατικόν τούτο το γνωρίζω εξ ιδίας αντιλήψεως, διότι η σύζυγος του Κεφαλλωνίτη ήτο υπηρέτρια μας κατά τους χρόνους των σπουδών μου εν τω γυμνάσιο]
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2268, σελ. 803, Χ. Κορύλλος, Πάτραι Αχαΐα κ.α
dc.subject.legendtitleΤο καντήλι του Άγιου Γεράσιμου