dc.coverage.spatialΠέλλα, Ίδα (Στράϊτσα)
dc.titleΟ Χριστός εκεί που έκανε περιοδεία, επέρασε από ένα μέρος και βρήκε ένα τεμπέλη. Λέει του: «Παιδάκι μου σήκω να να μου δείξης ποιος δρόμος πάει για την τάδε πολιτεία». Λέει το παιδί: «Δεν μπορώ να σηκωθώ, φύγε από κοντά μου.» Από την τεμπελιά του «εσήκωσε το πόδι του και του έδειξε το δρόμο». Οι μαθηταί του εθύμωσαν και είπαν στο Χριστό να τον καταραστή. Λέει ο Χριστός «Δεν έχετε δίκαιο, γιατί κι αυτός είναι πλάσμα του Θεού. Πάει παρακάτω βρίσκει μια κωπέλλα που είχε δυο ζώα εκεί κ’ εμάζευε ξύλα. Λέει της ο Χριστός: «Πές μου, παιδί μου, ποιος δρόμος πάει στην τάδε πολιτεία.» Αυτή ευχαρίστως του έδειξε το δρόμο. Μόλις εξεκίνησαν, τρέχει η κωπέλλα και λέει: «Να σας οδηγήσω πιο κάτω να μη χάσετε το δρόμο». Όταν έφυγε η κωπέλλα λέει ο Χριστός στους μαθητάς του: «Αυτή η κωπέλλα θα πάρη άντρα της αυτό τον τεμπέλη.» Λένε οι μαθητές του Χριστού: «Τέτοια κωπέλλα πως θα τον πάρη αυτόν. «Θα καή». Λέει ο Χριστός: «Θα τον πάρη για να ζήση κι αυτός, ‘πειδή είναι άξιος».
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2394, σελ. 355 - 356, Γεωργ. Κ. Σπυριδάκη, Ίδα (Στράϊτσα) Πέλλης, 1961
dc.description.notesσύζυγος Αντωνίου Όρλη