dc.titleΞέρετε γιατί τα αυγά του Πάσχα είναι κόκκινα; Ιδού τι αναφέρει επί του προκειμένου ένα παλαιό μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών, σ’ ένα άρθρο του που δημοσίευσε τελευταία σε κάποιο παριζιάνικο περιοδικό. Ο αρχαιολόγος αυτός σε μιαν επιστημονική του περιοδεία στην Ήπειρο, σταμάτησε μια μέρα στο ελληνικό μοναστήρι των Αγίων Πάντων. Οδηγούμενος από κάποιον μοναχό, είδε μέσα στην εκκλησία του μοναστηριού μιαν σειράν ολόκληρη από εικόνες, των οποίων τα θέματα αναφέρονταν στην Παλαιά και στην Νέα Διαθήκη. «Για να μην δυσαρεστήσω τον καλό μου οδηγό – διηγείται ο σοφός αρχαιολόγος – προσπαθούσα να του δείχνω πως όλα τα θέματα που παρίσταναν εκείνες η εικόνες μ΄ενδιέφεραν πολύ. Και ο υποχρεωτικός μοναχός που στην αρχή με κυττούσε μ’ ένα ύφος καχύποπτο, άρχισε να μου μιλά, με συμπάθεια, όταν μια από τις τελευταίες εικόνες μ’ έκανε να παραξενευθώ. Παρίστανε πρώτα – πρώτα ένα πρόσωπο που παρουσίαζε τον κλασσικό τύπο του Αγίου Πέτρου. Απέναντί του μια γυναίκα κρατούσε με τα δυο χέρια της ένα πανεράκι και το έτεινε για να δείξη στον πρίγκηπα των αποστόλων ένα πράγμα που δεν το διέκρινα μέσα στο μισοσκόταδο της εκκλησίας. – «Κι αυτή, ερώτησα τον μοναχό, τι παριστάνει; - Πώς! Δεν ξέρετε; - Όχι! – Δεν βλέπετε πως είναι η Αγία Μαγδαληνή που δείχνει η Αγία Μαγδαληνή που δείχνει στον Άγιο Πέτρο τα κόκκινα αυγά της: - Και τι ήσαν αυτά τα κόκκινα αυγά; - Μα δεν ξέρετε λοιπόν πως ο Άγιος Πέτρος, πηγαίνοντας βιαστικά προς τον τάφο, συναντήθηκε στο δρόμο με την Μαγδαληνή που επέστρεφε απ’ αυτόν: - Μα ναι, αυτό το ξέρω, αλλά τ΄ αυγά; - Δε θυμάστε ότι η Μαγδαληνή είπε στον Άγιο Πέτρο πως ο Χριστός είχε αναστηθή; Κι αυτός τότε τι απήντησε; Απήντησε – γιατί καθώς ξέρετε ήταν δύσπιστος – πως τότε μόνο θα επίστευε αν τ’ αυγά της κόττας γινόνταν από άσπρα κόκκινα. Αλλά η Μαγδαληνή κρατούσε κατά τύχην κάτω από την ποδιά της ένα πανεράκι με αυγά. Από περιέργεια ανασήκωσε την ποδιά της και – ω, του θαύματος τ’ αυγά είχαν γίνει κόκκινα! Τότε ο δύσπιστος Πέτρος αναγκάσθηκε να πιστέψη το γεγονός της Αναστάσεως. Να λοιπόν, - συμπεραίνει ο αρχαιολόγος – που η ελληνική παράδοσις μας δίνει την εξήγηση γιατί τα αυγά του Πάσχα να είναι κόκκινα.»
dc.relation.sourceΠεριοδ. Δωδεκάνησος, έτος Ε, 29 Απριλίου 1932, τεύχ. 12, αρ. 239, σελ. 1152
dc.relation.sourceindexΔωδεκάνησος, Ε