dc.contributor.authorΚατσαλίδης, Χαράλαμπος Γ.
dc.contributor.authorΒαγενάς, Θάνος
dc.titleΚαι ως προς τον χρόνον της εγέρσεως της γεφύρας ταύτης δεν συμφωνούν οι χρονογράφοι της Ηπείρου. Εις τούτων φρονεί ότι η γέφυρα εκτίσθη προ Χριστού υπό των Ρωμαίων, ο άλλοτε δε Μητροπολίτης Άρτης Σεραφείμ, υποστηρίζει ότι ηγέρθη επί της εποχής του Δεσπότου της Ηπείρου, ότε η Άρτα ήτο πρωτεύουσα αυτής και πιθανώς υπό του Δεσπότου Μιχαήλ Β. Αλλ’ ο ίδιος ιστορικός Σεραφείμ Ξενόπουλος αναφέρει ότι το γεφύρι πιστεύεται παρ’ απάντων των Αρταίων, ότι εκτίσθη κατά το 1666 παρ’ ενός Ηπειρώτου παντοπώλου, Θιακογιάννη Γυφτοπούλου καλουμένου, διηγείται δε την ιστορίαν της οικογενείας αυτού ως ακολούθως: Ο Αρτηνός παντοπώλης αγοράσας παρά Αλγερινών πειρατών καπάσσες (πίθους) ελαίου, τας οποίας είχον ληστεύση ούτοι παρά τινος εμπόρου, εύρε μεν εις αυτάς ελαχίστην ποσότητα ελαίου, αλλ’ υπ’ αυτό άφθονον χρυσόν, τον οποίον είχε κρύψη ο ληστευθείς, έτσι δε ο παντοπώλης έγινεν απροσδοκήτως πλουσιώτατος. Ούτος χάριν της σωτηρίας της ψυχής του και όπως προσφέρη εις τους συνεπαρχιώτας του εύκολον συγκοινωνίαν, ίδρυσεν επί των δύο οχθών του ποταμού την περίφημον γέφυραν δι αρίστων τεχνιτών έχουσαν τέσσαρας αψίδας, εκτός της εν τω κέντρω αυτής υψηλής τοιαύτης. (Ο συγγραφεύς κάμνει λόγον περαιτέρω περί του γνωστού τραγουδιού του γεφυριού της Άρτας και συνεχίζει ως κάτωθι). Η παράδοσις εκ της οποίας ανέβλυσε το ωραίο αυτό τραγούδι, ανάγεται εις τους αρχαιοτάτους εποχάς των ανθρωποθυσιών προς θεμελίωσιν μεγάλων κτιρίων. Αι τοιαύται περί θυσιών ιδέαι εξακολουθούν μέχρι σήμερον παρά τοις λαοίς, και δεν θυσιάζονται μεν άνθρωποι, αλλά πάντως κατά την θεμελίωσιν οιασδήποτε οικοδομής, χύνεται το αίμα ενός αλέκτορος. Τοιούτος θρύλος περιβάλλει το ιστορικόν αυτό γεφύρι, το οποίον ίδρυσεν ο πλούσιος παντοπώλης της Άρτας εκ των θησαυρών, τους οποίους εύρεν εις τα πιθάρια, τα αγορασθέντα από τους Αλγερίνους πειρατάς. Ο Θιακογιάννης μάλιστα δεν εδέχθη την συμμετοχήν εις τας δαπάνας της κατασκευής του, τας προταθείσας υπό των πλουσίων Οθωμανών προσφοράς.
dc.relation.sourceΘάνος Βαγενάς, Της Άρτας το γεφύρι, Χαραλ. Γ. Κατσαλίδου, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου 1931, Η Δωδώνη, τόμος Α, (1931 – 32), σελ. 114 – 116
dc.relation.sourceindexΗ Δωδώνη, Α
dc.subject.legendtitleΤης Άρτας το γεφύρι