Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.authorΛάσκαρης, Ν.
dc.coverage.spatialΑρκαδία, Γορτυνία, Λάστα
dc.date.accessioned2016-01-15T11:06:25Z
dc.date.available2016-01-15T11:06:25Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11853/292166
dc.languageΕλληνική - Λόγια ελληνική
dc.language.isogre
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.titleΕις εν ρεύμα του Βαλτεσινίκου της Γορτυνίας ημίσειαν ώραν μακράν της Λάστας, εις μίαν πέτραν είναι αποτυπωμέναι δύο βαθειά τρύπαι, αίτινες λέγονται «Η γονατιαίς του Δράκου» (βλ. σελ. 47). Η δε παράδοσις αναφέρει ότι εις δράκος εδίψασε, δια τούτο εγονάτισεν ίνα πιή νερό από του Ντεληγιάννητη βρύσι, ήτις είναι μακράν επί 20 λεπτά προς το μέρος της Λάστας εις τον Άγιο Λια. Τόσος μέγας ήτο! Άλλη Γορτυνιακή παράδοσις, ως αναφέρουσιν οι Καλλιαναίοι του Δήμου Τροπαίων της Γορτυνίας, αναφέρει ότι εις πελώριος Γίγας, και τοιούτοι ήσαν όλοι οι παλαιοί έλληνες ετίναξε το τζαρουχί του (πέδιλον), εις το οποίον εισεχώρησε χώμα, και εκ του αποτινάγματος του τζαρουχιού εσχηματίσθη εις λόφος, όστις λέγεται μέχρι σήμερον «Ποδηματάς» (βλ. σελ. 284). Αλλ’ αι τοιαύται Γορτυνιακαί παραδόσεις ως και η αναγραφείσα εν τω «Νεολόγω» της 16ης Φεβρουαρίου 1915 (βλ. την άνω παρ), δεν φανερώνουσιν ουδέν άλλο ειμή ότι ο απλούς επί της βαρβαροτέρας τυραννίας, της τουρκοκρατίας, Ελληνικός λαός ως άλλη αρχαία Πυθία εχρησμοδότει (Κυλινδηθήσεται ως ασκός εις πόντον, δείναι δε ου θέμις ο Ελληνισμός), ότι η Ελληνική φυλή γιγαντιαία και εύσωμος ούσα δεν ηδύνατο να διαγραφή εκ του επιγείου πλανήτου υπό της φοβεράς και αιμοχαρούς τίγρεως, της τουρκικής φυλής. Αυταί και αι διάφοροι άλλαι παραδόσεις του Ελληνικού λαού ήσαν το Ευαγγέλιόν του, όπως και οι ιερείς του εστηρίζοντο εις τα ρήσεις του ιερού Ευαγγελίου, αίτινες έλεγον «δια τούτο λέγω «υμίν, ότι αρθήσεται αφ’ υμών η βασιλεία του Θεού και δοθήσεται έθνει ποιούντι τους καρπούς αυτής.» Ματθ. Κα. 43, και Ιωάν. Ιβ 20 – 23. Και ούτω πως ιερωμένοι και απλοί λαϊκοί έκαστοι έχοντες ίδιον Ευαγγέλιον και οι δύο ομού και τα δύο, επίστευον εις την ανάστασιν του τεθνεώτος Λαζάρου, όστις ήτο το ψυχορραγούν Ελληνικόν Έθνος. Και η Πίστης αυτών μας έφερεν εις αίσια αποτελέσματα και ηξιώθημεν να ίδωμεν τα μεγάλα γεγονότα τα οποία αι παρελθούσαι Ελληνικαί γενεαί υφιστάμεναι και υποφέρουσαι μόνον αλλεπαλλήλους συμφοράς, ωραματίζοντο ταύτα.
dc.typeΠαραδόσειςel
dc.description.drawernumberΠαραδόσεις Α΄- Θ΄
dc.relation.sourceΝικόλαος Λάσκαρης, Η Λάστα και τα μνημεία της ή Λάστα Πανόραμα, Λάστα, σελ. 724 - 25, αρ. 26
dc.relation.sourceindexΗ Λάστα και τα μνημεία της ή Λάστα Πανόραμα
dc.relation.sourcetypeΒιβλίο
dc.description.bitstreamD_PAA_00779w
dc.subject.legendtitleΔύο Γορτυνιακαί παραδόσεις
dc.subject.legendΠαράδοση ΣΤ
edm.dataProviderΚέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνώνel
edm.dataProviderHellenic Folklore Research Center, Academy of Athensen
edm.providerΚέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνώνel
edm.providerHellenic Folklore Research Center, Academy of Athensen
edm.typeTEXT
dc.coverage.geoname8133801/Αρκαδία, Γορτυνία, Λάστα


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

ΑρχείαΜέγεθοςΤύποςΠροβολή

Δεν υπάρχουν αρχεία που να σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο.

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

  • Παραδόσεις
    Παραδόσεις ή θρύλοι λέγονται οι λαϊκές προφορικές διηγήσεις που συνδέονται με συγκεκριμένους τόπους, χρόνους και χαρακτήρες, και θεωρούνται αληθινές.

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός απ 'όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, η άδεια αυτού του τεκμηρίου περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές