dc.contributor.authorΠεδιού, Α. Α.
dc.titleΚατά τον παλιόν καιρό το Ακάκι και το Μένοικο(1) είχαν από ένα Ρήγα. Και ο μεν πρώτος είχε την γη, ο δε άλλος το νερό. Δεν μπορούσαν όμως να ζήσουν χωρίς νερό και γη. Γι’ αυτό μια μέρα συνεφώνησαν το εξής: Ο Ρήγας του Ακακίου ζήτησε από τον Ρήγα του Μενοίκου να του δώση ένα κόσκινο νερό και να του δώση και αυτός ό,τι θέλει. Δέκτηκε, αλλά να του δώση και εκείνος ενός δέρματος καμήλας γη. Συνεφώνησε και εκείνος λοιπόν με την γνώμην του. Ήρθεν η μέρα να τα μοιρασθούν. Πρώτος πήγε ο Ρήγας του Ακακίου και πήρε το κόσκινο με το νερό και έφυγε. Ύστερα ήλθε και η σειρά του Ρήγα του Μενοίκου. Αυτός, έξυπνος όπως ήταν έκοψε το δέρμα σε στενές λουρίδες, τις άπλωσε χαμαί και πήρε τόση γη όσην περιέκλειαν οι λουρίδες. Με τον τρόπον αυτόν γέλασε του Ρήγα του Ακάκιου. Κι έτσι ο μεν πρώτος απέκτησε νερό, ο δε δεύτερος γη, που δεν είχαν. Από τότε οι κάτοικοι του Ακακίου ονομάζουν το νερό αυτό «Ρηγιάτικο». [Μένοικο= Κύπρος]
dc.relation.sourceΑ. Α. Πεδιού, Το “Ρηγιάτικον” Ακακίου, Μαθητική Εστία, έτος Ε, (1954), Κύπρος, σελ. 44, αρ. 13
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Ε
dc.subject.legendtitleΤο “Ρηγιάτικον” Ακακίου