dc.contributor.authorΙακωβίδη, Α. Μ.
dc.titleΗ παράδοσις λέγει ότι το χωρίον Ακάκι(1) υπήρξεν έπαυλις του τελευταίου Φράγκου βασιλέως της Κύπρου. Μέχρι σήμερα σώζονται τα ερείπια του πύργου του, και το μέρος τούτο ονομάζεται «Κάτω Πύργος». Πλησίον εκεί ευρίσκεται ένας ανεμόμυλος εντός ωραίου κήπου, ο οποίος εχρησιμοποιείτο από τους κατοίκους των πέριξ χωρίων μέχρι του Μενοίκου. Κατά την παράδοσιν ο βασιλεύς έλαβε διαταγή από τον «Αγιώτατον Πάπαν» να λάβη μέρος εις τας Σταυροφορίας. Κατά την απουσίαν του όμως η βασίλισσα τον εγκατέλειψεν. Επανελθών ο βασιλεύς και μη ευρών την βασίλισσαν έμεινε απαρηγόρητος. Αναζητήσας δε αυτήν πανταχού εις την Κύπρον και μη ανακαλύψας αυτήν έφυγε εις ξένους τόπους οπόθεν δεν επανήλθεν, ο τόπος έμεινε χωρίς βασιλέα, και έκτοτε το βασίλειον ωνομάσθη το «Ορφανό Βασίλειον». [Ακάκι= Κύπρος]
dc.relation.sourceΑ. Μ. Ιακωβίδη, Το ορφανό βασίλειον, Μαθητική Εστία, έτος Ε, (1955), Κύπρος, σελ. 160, αρ. 15
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Ε
dc.subject.legendtitleΤο ορφανό βασίλειον