dc.contributor.authorΔημητριάδης, Λ.
dc.titleΤρία μίλια μακρυά από το χωριό «Αγιούς» της Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακος(1) υπάρχει μια τοποθεσία που λέγεται Λαξιά του Μαύρου. Να πως πήρε την ονομασία η τοποθεσία αυτή. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας κόποια γυναίκα περίπου 25 ετών με ίσιο λυγερό κορμί ξεκίνησε να πάη στο περιβόλι της να το ποτίση. Ενώ πότιζε, κάποιος μαυροπρόσωπος Τούρκος την πλησίασε και ενοχλώντας την δεν την άφηνε να ποτίση. Αφού συζήτησαν αρκετά, η γυναίκα κατάλαβε πως μόνον με τον καλό τρόπο θα μπορούσε να γλυτώση από τον Τούρκο. Τότε του είπε. «Έλα να πάμε στο χωριό μου να σε περιποιηθώ στο σπίτι μου». Ο Τούρκος δέχτηκε και ξεκίνισαν για το χωριό. Αφού περπάτησαν αρκετά, αντίκρυσαν μπροστά τους στην κατηφοριά του βουνού ένα μικρό καταρράκτη. Τι ωραίος που είναι ο καταράκτης αυτός, λέει στη γυναίκα ο Τούρκος και στεκόταν προσηλωμένος σ’ αυτόν. Τη στιγμή αυτή η γυναίκα ύψωσε το κοφτερό της φτιάρι που κρατούσε στα χέρια και μ’ ένα δυνατό κτύπημα στο κεφάλι σκότωσε τον Τούρκο. Από τότε ονομάζουν την τοποθεσία αυτή «Λαξιά του Μαύρου» από τον μαύρο Τούρκο και από το μέρος που είναι βαθούλωμα σ΄ αυτή την τοποθεσία.
dc.relation.sourceΛ. Δημητριάδης, Η λαξιά του Μαύρου, Μαθητική Εστία, έτος Ε, Κύπρος, (1955), σελ. 159, αρ. 15
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Ε
dc.subject.legendtitleΗ λαξιά του Μαύρου