dc.contributor.authorΧριστοδουλίδης, Α. Ν.
dc.titleΜια φορά μερικοί Κατωκοπίτες ήρθαν στη Λευκωσία κι’ είδαν την Φανερωμένη, που ήταν κάτασπρη από μέσα. Όταν επέστρεψαν, το είπαν στους συγχωριανούς τους και αποφάσισαν ν’ ασπρίσουν κι αυτοί την εκκλησία τους. Γιαυτό έφεραν όλοι από μια οκά ξυνόγαλα. Την άλλη μέρα ρίχτικαν όλοι με τα μούτρα στη δουλειά και κατά το δειλινό η εκκλησία ήτο τελειωμένη. Την νύκτα την άφησαν ανοικτή για να ξεράνη. Αλλά οι αλουποί που τους αρέσει το ξυνόγαλα μπήκαν στην εκκλησία κι’ άρχισαν να τρώνε το γάλα. Το πρωΐ μόλις ήρθαν οι χωριανοί κι’ είδαν τους αλουπούς στην εκκλησία, τους έδιωξαν με φωνές. Έμεινε ένας μόνον, τον οποίον οι χωριανοί τον ενόμισαν ως τον Χριστόν και του κολλούσαν κεριά επάνω του. Ο αλουπός μόλις ένοιωσε τα κεριά επάνω του, έφυγε από την εκκλησία τρέχοντας και πήγε προς τις θυμωνιές, που πήραν φωτιά. Οι χωρικοί τότε κατατρομαγμένοι άρχισαν να φωνάζουν: Χριστέ μου, κάψε κι’ άφησε να φαν και τα παιδιά μας. Από τότε όλοι οι Κατωκοπίτες λέγονται «Αλουποί».
dc.relation.sourceΑ. Ν. Χριστοδουλίδης, Γιατί οι Κατωκοπίτες ονομάζονται “Αλουποί”, Μαθητική Εστία, έτος Γ, Κύπρος, (1953), σελ. 105, αρ. 8
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Γ
dc.subject.legendtitleΓιατί οι Κατωτοπίτες ονομάζονται “Αλούποι”