dc.contributor.authorΓεωργούλας, Σωκράτης Δ.
dc.coverage.spatialΙωάννινα, Δωδώνη, Πλατανούσα
dc.titleΤο χωριό αρχικά ήτο χτισμένον εις την θέσιν «Κοτρώνια» και βορείως της θέσεως του συνοικισμού «Μουτσιάρα» εκτεινόμενον μέχρι της κορυφής του Ξεροβουνίου, εξ ου και η ονομασία «Φούρος». Είχε δε «μαχαλάδες» (συνοικισμούς) στη Δάφνη, το Μαχαλά και το Γκλάδετσο. Εδώ στον «Γκλάδετσο», πάνω από την ομώνυμη βρύση, έναντι της οικίας Σωκράτους Δ. Γεωργούλα, ευρίσκεται η «κασέλα τσ’ Ρίνα του Κώστα Νάσιου» (τάφος σκαλιστός επί επιπέδου βράχου). Ο τάφος βλέπει προς δυσμάς και ουδέν περί τούτου εκ παραδόσεως γνωρίζομεν. Εις την ιδίαν τοποθεσίαν ευρέθησαν και άλλοι τάφοι επί βράχων, επί των οποίων υπήρχον κοιλότητες με αμμόχωμα. Οι σκελετοί των νεκρών ήσαν μεγάλοι και χοντροί».
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 3007, σελ. 10, Σωκ. Δ. Γεωργούλα, Πλατανούσα Επαρχίας Δωδώνης Ιωαννίνων, 1966
dc.coverage.geoname261777/Ιωάννινα, Δωδώνη, Πλατανούσα