dc.contributor.authorΧατζινικολάου, Χ. Π.
dc.contributor.authorΑβρααμίδης Α. Α.
dc.titleΣτα ΒΔ της κωμόπολης Γιαλοίσας(1), κοντά στην παραλία κι’ ανάμεσα σ’ απόκρημνους βράχους, βρίσκεται ένα σπήλαιο, η Γαλακτηνή. Από το πάνω μέρος του σπηλαίου αυτού κρέμονται άπειροι σταλακτίτες, μικροί και μεγάλοι, που από την άκρη των σταλάζει αργόρυθμα καθαρό και γλυκύ νερό. Επειδή λοιπόν οι σταλακτίτες έχουν συνήθως σχήμα μαστού γυναίκας ή και άλλου ζώου, η λαϊκή φαντασία έπλασε τον θρύλο, ότι αν μια γυναίκα δεν έχη γάλα και πιή από το νερό αυτό, αμέσως οι μαστοί της γεμίζουν γάλα. Πραγματικά δοκίμαζαν το νερό και διαπίστωσαν πως είναι θαυματουργό και έχει την ιδιότητα να γεμίζη γάλα τους μαστούς εκείνων που δεν έχουν. Απ’ αυτό λοιπόν το γεγονός, το μέρος εκείνο πήρε το όνομα «Γαλακτηνή». Σχετικά μ’ αυτό διαδίδεται και η εξής παράδοση, που προσπαθεί να επαληθεύση την ιδιότητα του νερού αυτού: Κάποτε κάποιο καράβι ταξιδεύοντας πέρασε από την ακτή της Γιαλούσας. Κι’ επειδή ταξίδευε αρκετές μέρες χωρίς σταθμό, τους έλειψε το νερό κι’ αναγκάστηκε ο καπετάνιος να σταματήση. Έστειλε τότε οκτώ από τους ναύτες του να φέρουν νερό. Αυτοί έφθασαν στο μέρος όπου ήτο το νερό με την περίεργη αυτή ιδιότητα. Αφού οι ναύτες ήπιαν αρκετά, γέμισαν τις στάμνες και γύρισαν πίσω στο καράβι. Δεν πρόφτασαν όμως ν’ ανέβουν και οι μαστοί των εξογκομένοι άρχισαν να στάζουν γάλα, οπότε κατάλαβαν τι είχε συμβή με το μαγικό νερό. [Γιαλούσα= Κύπρος]
dc.relation.sourceΧ. Π. Χατζινικολάου, Α.Α. Αβρααμίδη, Μαθητική Εστία, έτος Ε, (1954), σελ. 43, αρ. 13
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Ε
dc.subject.legendtitleΗ “Γαλακτηνή”