dc.coverage.spatialΠέλλα, Καρυδιά
dc.titleΜια φορά τα παλιά τα χρόνια ήσαν κοντά κοντά ο Αρχάγγελος και ο Άγιος Κωνσταντίνος και δίπλα στις εκκλησίες αυτές ήσαν και χωριά. Τα δυο χωριά είχαν διχόνοια και οι κάτοικοι του Αγίου Κωνσταντίνου δεν άφηναν τους άλλους να περάσουν απ’ εδώ από την Καρυδιά που την λέγαμε παλαιότερα Τέχοβο, για να πάνε στην Έδεσσα. Είχαν κάνει σκοτωμούς. Και από εδώ από την Καρυδιά, από εκεί που είναι του Ληστή η πέτρα ερρίξανε με τα τουφέκια και εσκότωσαν δυο στον Αρχάγγελο. Από τότε η πέτρα αυτή που βρίσκεται σήμερο στο ίδιο μέρος, πάνω στο βουνό, της δώσανε το όνομα του Ληστή πέτρα (Αραμίτσκο καμίν).Όταν μαζεύτηκαν αυτά τα χωριά και εμαλώνανε εδώ στην Καρυδιά ήρθαν και άλλοι από την Ήπειρο και από άλλα μέρη.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2394, σελ. 69 - 70, Γεωργ. Κ. Σπυριδάκη, Καρυδιά Πέλλης, 1961
dc.subject.legendtitleΠέτρα του ληστή