dc.coverage.spatialΠέλλα, Πρόμαχοι
dc.titleΤο χωριό Πρόμαχοι, υπάρχει η παράδοσις, πως δεν ήτανε στη σημερινή του τοποθεσία. Ήταν κτισμένο δυτικώτερα 1500 μέτρα εις την τοποθεσίαν Γαρμάδι. Εκεί βρίσκομε και σήμερο ερείπια στη γη και κεραμίδια. Επειδή καταδιώκονταν οι κάτοικοι από τους Τούρκους και εβασανίζονταν αναγκάστηκαν να φύγουν απ’ εκεί και να κατοικήσουν στη θέσι Γράμαλη που ήταν ψηλά στο βουνό Βόρας. Αργότερα που εδόθηκε ελευθερία από τους Τούρκους και δεν τους καταδίωκαν έφυγαν απ’ εκεί επειδή ήταν πολύ υψηλά και εγκατεστάθησαν στο μέρος που είναι το χωριό τώρα. Από τον τρόμον που είχαν τότε οι Χριστιανοί να φύγουν από τους Τούρκους και όπως έφευγαν ξαφνικά έλεγαν μπάχ (ξαφνική μετακίνηση). Εκ τούτου λέγεται ότι ωνομάσθηκε το χωριό μας Μπλάχοβο (Μετά την απελευθέρωσιν από τους Τούρκους 1912 μετωνομάσθηκε Πρόμαχοι).
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2394, σελ. 222, Γεωργ. Κ. Σπυριδάκη, Πρόμαχοι (πρώην Μπλάχοβο) Πέλλης, 1961
dc.subject.legendtitleΠαράδοσις δια το κτίσιμο του χωριού πρόμαχοι
dc.informant.nameΔημητρίου, Αθανάσιος