dc.titleΣτο παλιό δρόμο του ποταμού Γαδουρά(2) έχει ριχμένες δκυό μιάλες πέτρες σαν μυλόπετρες, και λέσιν πώς εκειά είνεν η μέση της Ρόδος. Για να βρούσιν εφτήν την μέση τον παλιόν καιρό, εστείλασιν έναν άθθρωπο που τη χώρα κι έναν άλλον που την Κατταβκιά(3). Ο καθένας τους εκράτιε στον νώμον του που μιαν μιάλην πέτρα και κειά που παντηχτήκασε, τες εφήκεν. Το μέρος αυτό το βκάλασι Δικίμι γιατί έκαμαν εφτήν τη δικιμή(4) για να βρούσι τη μέση του νησιού. [Δικίμι= Αυτό μοιάζει με κείνο που έκαμεν ο Δίας με τον Ερμή για να βρουν τον Ομφαλό της γης. Όπως αναφέρει η μυθολογία, ο Δίας έστειλεν από την Ανατολή ένα αετό κι ο Ερμής έναν άλλον από τη Δύση. Οι αετοί συναπαντήχτηκαν στους Δελφούς, κοντά στις Φαιδριάδες κα τις ωνόμασαν Ομφαλό της γης. Γαδούρα= Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ρόδου, Κατταβκιά= Το πιο μακρυνό χωριό της Ρόδου. Δικιμή= Δοκιμή]
dc.relation.sourceΑναστ. Βρόντης, Ροδιακά, Αθήναι, 1939, σελ. 43, αρ. 1
dc.relation.sourceindexΡοδιακά, Α