dc.contributor.authorΠετρόπουλος, Δ.
dc.contributor.authorΚαρακάσης, Σταύρος
dc.coverage.spatialΘράκη, Διδυμότειχο, Μεταξάδες
dc.titleΚάτοικοι 1900 περίπου, γεωργοί κτηνοτρόφοι. Ευδοκιμεί η σηροτροφία. Υπάρχουν και αγγειοπλαστεία. Οι κάτοικοι γηγενείς. Η σηροτροφική παραγωγή φτάνει τα 25-30 χιλ. κιλά το χρόνο. Παλιότερα το χωριό λεγόταν Λιακούπ Ντογάντζα. Ένας έβγαζε πέτρες και τα λέγανε τοκματζή (τοκμάκ= σφυρί). Ήρθε από το Λιακούω Ντογάντζα, που ήταν εδώ κοντά, ένα χιλιόμετρο απέξω, κι έχτισε το χωριό Τοκμάκιοϊ. Με την απελευθέρωση από τους Τούρκους ωνομάσθη Μεταξάδες από τα μετάξια που βγάνει. Λένε ότι όταν πρωτοχτίστηκε το χωριό το καραγάτς (ή φτέλια) που είναι στη σημερινή πλατεία ήταν ένα ξιάλι (πολύ λεπτό ξύλο) σήμερα είναι πολύ μεγάλο δέντρο. Έτσι συμπεραίνουν ότι το χωριό έχει κτισθή πριν από πολλά χρόνια.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2343, σελ. 363, Δ. Πετροπούλου – Στ. Καρακάση, Μεταξάδες Διδυμοτείχου, 1960
dc.subject.legendtitleΜεταξάδες
dc.coverage.geoname734064/Θράκη, Διδυμότειχο, Μεταξάδες