dc.coverage.spatialΠαξοί
dc.titleΟι Κοντέοι (πρώτοι ιδιοκτήτες του τόπου, στα Κοντέϊκα ερείπια σήμερα στη σειρά) τόσο κρατούσανε τον εγωϊσμό τους, πως ήτανε αρκόντοι, που μπαίνανε μέσα στην εκκλησία καβάλα στ’ άλογό τους κι’ επαίρνανε το αντίδωρο με τη λόγχη. Η εκκλησία τους ήτανε ο Παντοκράτορας. Είχε δύο πόρτες, μια για τους Κοντέους και μια για τους απλούς. Όποιος περνούσε από τη δική τους πόρτα τον εσκοτώνανε. Όταν έκανε κανείς ληστεία στο Γάη κι’ έτρεχε στην εκκλησιά κι’ έπιανε το χερούλι, ήτανε ελεύτερος. Εν τω μεταξύ όμως επαράδινε ό,τι είχε και δεν είχε στους κόντηδες, όλη του την περιουσία, για να ‘ναι ήσυχος. Τώρα εκεί είναι περιβόλια. Άλλοτε ήταν εκεί η πρωτεύουσα του νησιού, με Τελωνεία και αγορά. Τα Κουκούλια κι’ εκεί κοντά ήταν τα Κοντέϊκα.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2250, σελ. 40, Δ. Λουκάτος, Παξοί, 1957
dc.informant.nameΜπόϊκος, Νίκος